Een werkgroep, waarvan de Amstelveense kweker Rémi van Adrichem woordvoerder is, heeft grote bezwaren tegen de allesomvattende digitalisering van FloraHolland, die een bloemenveiling in Aalsmeer heeft. De zogenaamde ‘noodrem-werkgroep’ biedt eind deze week een petitie vol krachten aan de Ledenraad van de veiling aan.

Van Adrichem, van kwekerij RM aan de Meerlandenweg, hekelt vooral de verplichte digitale melding van een keurmerk (anders kan men via de veiling geen zaken doen) en de hele introductie van Floriday. Het systeem is volgens hem en anderen niet klaar.

Coulance

Overigens zouden alle kwekers en handelaren in het kader van de actie ‘100% digitaal’ al eind vorig verplicht op Floriday moeten zijn aangesloten. Toen bleek dat het niet lukte kregen sommigen uit ‘coulance’ uitstek tot eind maart. Maar ook dat lukt niet. De datum is opnieuw uitgesteld, maar niemand weet tot wanneer.

Dat de deadline van Floriday is verschoven, zegt volgens Van Adrichem niets. Er verandert naar zijn mening niets aan de inhoud van de petitie, die bijna 800 keer is ondertekend en waarvan ook een exemplaar gaat naar de Raad van Commissarissen (RvC) van Royal FloraHolland.

Protest

Volgens Van Adrichem is het systeem Floriday niet af. In sierteeltkringen klonk al protesten tegen de datum 31 maart al niet eens, maar de klachten reiken verder dan die. Zijn werkgroep wil ook meer duidelijkheid over de financiering en begroting van de marktplaats.

Voorheen kwamen bloemen op karren fysiek langs de veiling in Aalsmeer, waar men op klokken en de kopers zaten op een tribune. Nu kan men landelijk digitaal kopen, op basis van getoonde foto’s, van de tribune of in een dealingroom bij de bedrijfsvestiging. Vooral kleine handelshuizen klagen dat zij niet alle twintig schermen (ook van andere bij RFH aangesloten veilingen) snel kunnen overzien. Ook zet de werkgroep vraagtekens bij de opheffing van de tot nu toe in zwang zijnde ‘elektronische aanbiedingsbrief’ (EAB).Van Adrichem en de Zijnen dringen aan op een externe audit. Die zou moeten gaan over de verplichte certificering en de werkwijze van de directie en de RvC.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.