Hoewel talloze inwoners hun baan verliezen, het aantal bijstandsgerechtigden sterk steeg door de coronacrisis, evenals het aantal klanten van de Voedselbank, meldt de gemeente trots dat er toch maar 232 arbeidsplaatsen in de komende drie jaar bijkomen, omdat acht internationale bedrijven zich vorig jaar in Amstelveen vestigen. Die 232 dragen bij aan de totale stijging van werkgelegenheid in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij internationale bedrijven.ā€™

De ontwikkelingen zijn donderdag bekend gemaakt door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Volgens die organisatie besloten vorig jaar 101 buitenlandse bedrijven naar de MRA te komen. Zij zorgden voor 1970 nieuwe banen.

4500 banen

Bij 35 buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding 2.485 nieuwe banen bij. Gezamenlijk goed voor bijna 4.500 nieuwe banen. Amsterdam inbusiness publiceerde landelijke cijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) zegt tevreden te zijn over de nieuwe bedrijven en banen. ā€œZowel het aantal nieuwe internationale bedrijven als het aantal banen in Amstelveen steeg ten opzichte van het jaar ervoor. Een mooi resultaat, in een jaar waarin we hard zijn geraakt door de coronacrisis,ā€ zegt ze.

Relatiebeheer

Volgens haar passen de nieuwe bedrijven past goed bij identiteit en kernwaarden van Amstelveen. ā€œDaarnaast koesteren we ons bestaande bedrijfsleven en zetten we in op goed relatiebeheer en het in stand houden van onze economische positie qua arbeidsplaatsen.ā€

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk & Inkomen) : ā€œDe internationale accountmanagers van de gemeente en het Werkplein hebben goed contact met de nieuwe bedrijven.ā€ Volgens hem zijn veel eerder werkloze Amstelveners inmiddels werkzaam bij een van deze nieuwe bedrijven. ā€œHeel goed dat dit, ondanks de coronacrisis, gelukt is.ā€

De acht nieuwe bedrijven, voornamelijk in de sector agro-food, komen deels uit Aziƫ en deels uit de Europese Unie.

Infarm

Het Duitse ā€˜vertical farmingā€™ bedrijf Infarm (75 banen binnen drie jaar, nu 45) brengt een nieuw assortiment verse groenten dat in zogenoemde ā€˜vertical farmsā€™ in of dichtbij de supermarkt groeit. Het bedrijf zet zich in voor een toekomst waarin de consument lokale, verse producten binnen handbereik heeft. De modulaire verticale farms worden op verschillende locaties in steden geplaatst, zoals supermarkten, restaurants en distributiecentra, zodat groenten dichtbij het moment van aankoop groeien en geoogst worden.

SAIC Motor Europe

Het Chinese bedrijf SAIC Motor Europe (35 banen binnen drie jaar, nu 20) ontwikkelt, produceert en verkoopt elektrische voertuigen in Europa. Het huidige aanbod van elektrisch vervoer is relatief duur. Dankzij SAIC wordt elektrisch rijden voor meer mensen bereikbaar, meldt de gemeente. Het bedrijf is sinds 2020 in Amstelveen gevestigd

Amsterdam inbusiness is een samenwerking tussen de gemeenten Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer en Amsterdam en voert een regionaal beleid uit voor het aantrekken en behouden van buitenlandse bedrijven. De organisatie meet in de resultaten van de regio Amsterdam alle internationale bedrijven die zich in de regio Amsterdam vestigen.

1 REACTIE

  1. Prima die banengroei, maar hoe is de verhouding expats lokale werknemers? Of zijn ze al weer weg, voordat ze ook de volle mep aan inkomstenbelasting betalen? Dat lijken me toch wel belangrijke vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.