Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zaterdag een ‘succesvolle lokale partij’ genoemd in een online congres over lokale politieke partijen. Hij maakte zijn opmerking als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die het congres organiseerde.

Van Zanen kent bbA goed, want hij was hier zelf burgemeester in de tijd dat bbA tot de coalitie behoorde en een wethouder leverde. Later kreeg hij dat ambt in Utrecht en daarna dus in Den Haag.

Verbinding

Van Zanen vertelde zelf in Edam, Amstelveen, Utrecht en nu Den Haag heeft ervaren dat lokale partijen vaak beter in staat zijn de bewoners met de politiek te verbinden dan landelijke.

“In  Amstelveen heb je Burgerbelangen Amstelveen en samen met de initiator van de partij, Linda Roos, bracht die met specifieke punten de bewoners dichter bij de  politiek”, zei hij. “Hier in Den Haag heb je Richard de Mos, nu de grootste partij. Die lokale partijen vormen een derde van de kiezers. Het is een macht van betekenis. Zij verdienen daarom een gelijke behandeling en het is niet fair dat de landelijke partijen subsidie krijgen en de lokale partijen  geen cent. Het is niet fair  dat de landelijke partijen financieel worden bevoordeeld ten opzichte van de lokale partijen”.

Van Zanen zegde toe dat de lokale partijen bij hun streven naar gelijke behandeling steun krijgen van de VNG. Hij adviseerde goede kandidaten uit hun midden na de raadsverkiezingen van 2022 moeten solliciteren als burgemeester. “Ook daarin lopen de lokale partijen ver achter bij de landelijke partijen”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.