Grondaankopen tot € 100.000 kunnen B&W in het vervolg buiten de gemeenteraad om doen. Er komt wel een verantwoording achteraf. Dat is een van de consequenties van het nieuwe grondbeleid, dat de gemeenteraad op 17 februari gaat vaststellen. GroenLinks is waarschijnlijk tegen dat mandaat en de SP twijfelt, maar in elk geval zal de coalitie (VVD, D66 en PvdA) – dus de meerderheid – wel voor stemmen.

“Wij willen eerder meer zeggenschap hebben dat overdragen aan het college”, zei GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni woensdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. En zij kondigde een motie aan over grond voor betaalbare woningen.

Kleine projecten

Wethouder Floor Gordon meldde dat het mandaat niet meer dan kleine projecten betreft, waarover B&W snel moet kunnen beslissen en overigens achteraf verantwoording aflegt.

Een volgend college krijgt van de nu zittende burgemeester en wethouders de verwerving van gronden te behandelen. Maar er start wel vast een onderzoek daarover. Wat fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA ertoe bracht te vragen welke politieke bril men bij dat onderzoek dan opzet.

Bril

“In elk geval is de bril die er nu soms is niet de onze”, zei fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP. Hij zei de motie van GroenLinks met spanning tegemoet te zien en gaat die waarschijnlijk steunen.

Het kopen van gronden voor goedkope woningbouw is niet de eerste opzet van B&W als het om strategische verwerving gaat, zei Gordon. Bovendien moet de gemeente altijd de marktprijs betalen en die is in Amstelveen hoog.

1 REACTIE

  1. En kan de gemeente deze snippers grond dan weer door verkopen aan onroerend goed eigenaren? Bij deze constructie wordt de raad weer buiten spel gezet, want vele snippers maken wel een groot perceel. En in hoeverre is goedkoop dan goedkoop? Ik vrees dat dit weer de zoveelste volksverlakkerij van onze regentenkliek is met medewerking van onze sociaal-liberale en sociaal-democratische vrienden. Maar ja we weten nu eenmaal dat Floor Gordon van D66 altijd volledige openheid van zaken geeft, aan de bevolking met de schone woorden; “ Dames en heren, nu gaan wij u belazeren. U heeft de keuze uit instemmen en instemmen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.