Het Damprotest tegen institutioneel racisme, waarmee burgemeester Femke Halsema van Amsterdam haar eigen verordening overtrad, heeft nu de Issue Award 2021 gewonnen. Dat is een onderscheiding van het Amstelveense communicatiebureau Issuemakers aan de Rembrandtweg.

De demonstratie op de Dam, waar Akwasi uitriep dat hij Zwarte Piet op zijn gezicht zou slaan, werd georganiseerd door Caitlin Schaap, Naomie Pieter, Elvin Rigters, Mitchell Esajas en Jerry Afriyie. De Issue Award wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt “aan de persoon of organisatie die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen,” zegt het bureau.

Agendasetter

Op 1 juni 2020 organiseerden Caitlin Schaap, Naomie Pieter, Elvin Rigters, Mitchell Esajas en Jerry Afriyie (KOZP) een Black Lives Matter NL protest op de Dam tegen war zij zien als institutioneel racisme in Nederland. Volgens de jury groeide het evenement, met een opkomst van naar schatting 15.000 deelnemers, het afgelopen jaar uit tot de grootste ‘agendasetter en issuemaker’.

Training

“Het protest leidde ook tot gesprekken en trainingen in maatschappelijke, politieke en bestuurlijke kringen,” zegt voorzitter Rennes van de jury. “Daardoor is niet alleen het publieke debat in Nederland gestart, maar heeft het issue een opvallend snelle vertaling gekregen op meerdere niveaus van de samenleving.”

Caitlin Schaap, een van de organisatoren van het Damprotest is erg blij met de Issue Award, waarin zij een erkenning van strijd ziet. “Het structureel uitsluiten van zwarte, inheemse, mensen van kleur en vrouwen werkt averechts voor innovatie van een bedrijf en daarmee ook de ontwikkeling van de samenleving,” zegt ze.

 Genomineerden

De andere twee genomineerden waren de petitie tegen het (consumenten) vuurwerkverbod, een initiatief van het Vuurwerkmanifest, en de communicatie aanpak van Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en afdelingshoofd van het Erasmus Medisch Centrum).

Jury

De jury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Reint Jan Renes (lector Hogeschool van Amsterdam), André Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals), Guido Rijnja (adviseur communicatiebeleid Rijksvoorlichtingsdienst), Lecyca Curiel (generatie-Z expert), Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO-Nederland), Mieke Ansems (directeur communicatie en marketing bij VNO-NCW en MKB-Nederland) en Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieel Dagblad).

Eerdere winnaars

In 2020 ging de Issue Award naar Bart Kemp (Agractie Nederland) voor zijn organisatie van het boerenprotest van oktober 2019. Een jaar eerder won Tim Hofman de Issue Award voor zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer kinderpardon. Arjen Lubach kreeg een Oeuvre award met zijn programma “Zondag met Lubach” waarin hij maatschappelijke issues belicht. In 2018 won onderwijsactiegroep PO in Actie de award voor de wijze van agenderen van werkdruk en salarisproblemen in het Primair Onderwijs, in 2017 ging de prijs naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor het issue ‘Kwaliteit van ouderenzorg’. De Issue Award bestaat sinds 2010.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.