Meer dan de helft van de Noord-Hollanders zegt de CoronaMelder nuttig te vinden, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit. De GGD’s in de provincie deden als gevolg van meldingen in de app tot eind november 10.462 coronatesten. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

Door de app weet men niet wie of waar men is. Een kwart van de Nederlanders heeft hem al op zijn mobiele telefoon. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: “Mensen gebruiken de app ook om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen.”

Sneller

CoronaMelder helpt meer mensen te bereiken en ook sneller. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd hielp de app in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen, wat anders veel later zou zijn gebeurd.

“Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme”, zegt Van der Laan. Volgens haar blijkt uit het onderzoek ook dat gebruikers ervan zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. “Bovendien geeft meer dan 90% van de gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen.”

4,5 miljoen downloads

Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: “Dat is al een mooi aantal. Maar er is nu ook een nóg besmettelijker variant van het virus. Dus het zou goed zijn als mensen die de app nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken.” Downloaden kan via de App Store en de Google Play Store. Het kost maar een minuut.

Werking

De app stuurt een melding als men langere tijd dicht bij iemand in de buurt is geweest, die het coronavirus blijkt te hebben. Een bekende of iemand die men niet kent. Wie een melding heeft ontvangen, leest in de app welke maatregelen hij kan nemen en wanneer hij zich kan laten testen. Dankzij de melding weet hij meer kans te hebben om besmet te zijn en kan men voorkomen onbewust een anderen te besmetten.

Hulp

Voor meer informatie over CoronaMelder, bijvoorbeeld over privacy, de techniek of de veiligheid: www.coronamelder.nl. Voor vragen over de app zelf, kan men ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280 (van 8:00 tot 20:00 uur).

Wie het installeren lastig vindt, kan de DigiHulplijn bellen: 0800-1508. De DigiHulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur.

3 REACTIES

  1. Wat raar dat er nog niet één commentaar is. Je hebt er niets aan ann die APP, het geeft schijn veiligheid. De PCR is onbetrouwbaar en daarmee onwettig, je kan nooit weten of iemend besmettelijk is. Dus stop met testen en stop met foute controle systemen. Voordat mensen weer over me ‘heen rollen’: doe eens onderzoek naar de PCR test….Het klopt van geen kant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.