De colleges van B en W van Amstelveen en Amsterdam gaan het gedeeltelijk door inspraak veranderde Bosplan Amsterdamse Bos, alsmede de beantwoording van 557 klachten en andere reacties aan hun gemeenteraden voorleggen. In Amstelveen praat daar eerst de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) op donderdag 4 februari (20.00 uur) over. Er werden twee petities bij beide gemeenten ingediend, waarvan er een – ‘Laat het Amsterdamse Bos met rust’ – 8.339 keer werd ondertekend. Het hondenbeleid is nu iets aangepast.

Alle indieners van reacties krijgen per mail informatie. Verbetering voor de natuur is het doel van ‘Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030’, zeggen de samenstellers. Maar de meningen waren verdeeld over de vraag of daar echt een verbetering uit komt.

Zonering

Vooral de gehanteerde zonering in activiteiten – er zouden bijvoorbeeld honden maar in een bepaald deel van het bos mogen loslopen – de in het plan veronderstelde  rust en natuur en het plannen van faciliteiten en activiteiten, leidde tot onrust én twee petities. “Voornaamste aanpassingen in het Bosplan zijn gedaan rond het hondenbeleid”, zegt de gemeente. “Eventuele voorgestelde wijzigingen in het losloop- of aanlijnbeleid, bijvoorbeeld voor het versterken van ecologische verbindingen, worden eerst besproken met hondeneigenaren en –uitlaatcentrales.”

De Amsterdamse Bosorganisatie gaat dit jaar samen met betrokkenen het huidige beleid evalueren en separaat kijken naar mogelijkheden. Kaarten en teksten van de verschillende zoneringen zijn de inspraakversie ook veranderd. De zonering is, volgens de twee gemeenten, vooral bedoeld voor het beheer en onderhoud van het Bos en van belang voor ‘de toegestane activiteiten en functies’. Overigens bleek volgens de gemeente uit de inspraakreacties dat de huisregels van het Amsterdamse Bos niet bij iedereen bekend zijn. “Daar onderneemt de bosorganisatie actie op.”

Gezamenlijkheid

Het Amsterdamse Bos ligt voornamelijk op Amstelveens grondgebied, maar Amsterdam bepaalde als grondeigenaar de visie over de toekomst van het Bos. Dit was steeds lastiger uit te leggen aan de inwoners van Amstelveen. Daarom stelden beide gemeenten het Bosplan samen op, hoewel het in formele zin primair een plan van Amsterdam is, als eigenaar en financier van het Bos. Amstelveen zegt te waarderen dat zij ook met Amsterdam mee mocht doen en, net als de hoofdstad, een Bos te willen dat ‘klaar is voor toekomstige vraagstukken op het gebied van natuur en klimaat en waar het onderhoud op orde is’. Het bos moet volgens de gemeenten plaats bieden aan natuur en recreatie, goed bereikbaar zijn, de toenemende (stedelijke) druk aan kunnen en verschillende soorten gebruikers en bezoekers moeten er naast elkaar kunnen recreëren.

Uitvoeringsagenda

Het Bosplan voorziet onder meer in investering in achterstallig onderhoud, nieuwe entrees en volgens de samenstellers betere bereikbaarheid van het Bos per OV en fiets. Wethouder Gordon (wijkbeheer en groen) zegt dat belangrijke punten uit het Bosplan te vinden voor Amstelveen. De toekomstige samenwerking is volgens haar, behalve op wegwerken van achterstallig onderhoud door Amsterdam, gericht op samenhangende besluitvorming over thema’s in het Bos, het toegankelijk houden voor lokale recreanten en voorkomen van bijvoorbeeld parkeerdruk en -overlast in nabij gelegen Amstelveense woonwijken. “Ook een nieuwe functie geven aan kleinschalige locaties zoals bijvoorbeeld de Radartoren staat op de agenda. Daarover stellen we de raad voor in gesprek te gaan met Amsterdam. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen welkom is en blijft in het bos mét of zonder honden.”

Amstelveen en Amsterdam, provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap van Rijnland onderzoeken de mogelijkheden voor en effecten van baggeren van de Amstelveense Poel, die ook eigendom is van Amsterdam.

Zie ook www.amsterdamsebos.nl/bosplan

Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030

Nota van Beantwoording Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.