Behalve met het vorig jaar onthulde monument voor de 166 in vernietigingskampen omgekomen Joden, tijdens de tweede wereldoorlog, werkt de gemeente nu ook mee aan individuele herdenking (overigens voor allen die niet terug kwamen uit de kampen) via zogenoemde Stolpersteine. Die is namelijk aangevraagd door Ronald Vecht, namens Ronald Vecht namens de holocaust-overlevende Fred Ashner (90), wonend in de Verenigde Staten. 

Die wilde zijn ouders en oma herdenken met een steen in de stoep voor de voormalige ouderlijke woning aan de Margaretha van Clevelaan 12.

Struikelstenen

Stolpersteine zijn ‘struikelstenen’ van messing die in doorgaans in de stoepen worden geplaatst en ontworpen zijn door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die een zo een over heel Europa verspreid monument wilde ontwikkelen voor alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

 Nieuwe invalshoeken

In Amsterdam en Utrecht zijn al stenen in de openbare ruimte aangebracht. B&W voelden eerst weinig voor de Stolpersteine, maar zeggen nu “op basis van aanvullende gesprekken met en nieuwe invalshoeken van diverse inwoners en organisaties”, anders besloten te hebben. Er is ook gesproken met de Joodse gemeenschap. De gemeente wil voortaan verzoeken inwilligen tot het plaatsen van Stolpersteine als individuele herdenkingstekens in Amstelveen.

De gemeente zei eerder dat er al een monument bij de ‘gouden hoek’ voor alle slachtoffers die nooit meer terug kwamen stond, maar schijnt daarvan nu teruggekomen.

Onrecht

Burgemeester Poppens praat binnenkort met de aanvrager en een vertegenwoordiger van stichting Stolpersteine over de plaatsing van die herdenkingsstenen in Amstelveen.

De gemeente en de aanvrager zijn het erover eens dat het belangrijk is de Joodse inwoners uit Amstelveen, die omkwamen in de Tweede wereldoorlog, te herdenken op een wijze die recht doet aan het grote onrecht en leed dat hen is aangedaan. In september vorig jaar is het Joods Herdenkingsmonument onthuld met daarop alle 166 namen van wie nooit meer terugkeerden naar Amstelveen. Naast deze collectieve manier van herdenken wil de gemeente nu ook ruimte bieden aan individuele vormen daarvoor, met Stolpersteine in de openbare ruimte.

Overigens was Vecht volgens het Parool woedend over de eerdere weigering van de gemeente, volgens hem een besluit van burgemeester Poppens persoonlijk.

28 REACTIES

  1. Nu is men blijkbaar tot inkeer gekomen na een niet zo leuk bericht hierover in het Parool. Prima dat dit mooie project nu ook doorgang kan vinden.

  2. “Ik laat me niet in een hoek drukken. Dit voelt als een soort emotionele gijzeling en ik wil benadrukken dat ik met deze kwestie niet lichtvaardig ben omgegaan (..)” liet burgemeester Poppens gisterenochtend nog weten in het Parool. En nog voor de zon onder is op dezelfde dag hebben kennelijk ‘nieuwe invalshoeken en gesprekken met diverse bewoners en organisaties’ tot een 180 graden draai geleid.

    What happened, burgemeester?

  3. Ik heb de zon gisteren nauwelijks gezien, maar dit was de eerste echte kennismaking van de heer Poppens in Amstelveen met de kracht en invloed van de Joodse medebewoners. Ze hebben het heel slim aangepakt met de hulp van de speciale oorlogsverslaggever van het Parool, zoals dat in het verleden ook vaker gebeurde. Ik zou ook eigenlijk ook van alle oorlogsslachtoffers van Nieuwer-Amstel messing struikelstenen plaatsen, waar ze vroeger woonden, want niet alleen de joden waren slachtoffers, maar dat zou wellicht niet duurzaam zijn…

  4. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft de Stolpersteine ontworpen als een over heel Europa verspreid monument voor álle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Geen exclusiviteit, dus.

    • Zeur niet zo, man! Je begint al te briesen zo gauw je het woord Joods hoort. In Amstelveen zijn ook diverse straten en woonplantsoenen vernoemd naar omgekomen verzetsmensen. Dat er nou een stichting is die hier in bemiddeld en die Joods is, mag zeker van jou ook niet.

      • Beetje kort door de bocht Frank, app heeft namelijk wel een punt. Al gaat het er mij meer om dat de burgemeester alsnog bezweken is onder mediadruk en dat schept een kwalijk precedent. Je belt namelijk het Parool en het wordt alsnog voor je geregeld. Ik kan me zo voorstellen dat de burgemeester even niet zo blij is met deze gang van zaken.

        • En mijn punt staat nu juist in het 2e zinnetje van de bovenstaande reactie. Trouwens ik snap niet waarom dit op het bordje van Poppens kwam en niet op het bordje van Raat die alles betreffende de lokale geschiedenis en cultuur in zijn portefeuille heeft, maar misschien vergis ik mij.
          En wat Poppens betreft ; We zullen maar zeggen voortschrijdend inzicht.
          En precedentwerking? Ach het gehele huidige kabinet&kamer zit toch vol met diverse figuren die daar aan doen .😂 Waarom Poppie dan niet? 😂

  5. Gunter Demnig (1947) werd bekend door het produceren en leggen van de zogenaamde “Stolpersteine”. Ze zijn bedoeld om mensen te herdenken die tijdens het nationaal-socialistische tijdperk zijn gedeporteerd en waarvan de meesten het slachtoffer zijn geworden van de Holocaust. De stenen, die voorzien zijn van kleine koperen plaatjes met de namen van de slachtoffers op de top, worden in de stoep voor hun voormalige huizen gelegd. Het project, dat in 1996 van start ging, is met 75.000 stenen in 1.265 Duitse gemeenschappen en in 24 Europese landen al jaren het grootste gedecentraliseerde gedenkteken ter wereld

    • Ik las ook Wikipedia, maar wilde er niet zo uitvoerig op ingaan. Overigens staat in het bericht wel dat het voor alle niet teruggekeerden geldt, maar in Amstelveen waren dat voornamelijk helaas Joden (onder wie kinderen).

  6. Sinds WOII werden en worden nog steeds miljoenen mensen door oorlogen, veroveringen, bezettingen en genocides gedeporteerd en verdreven. Er zou geen hiërarchie van slachtofferschap moeten zijn.

  7. @Frank Bikker, ik herhaalde simpelweg wat Johan Bos schreef en wat ook op Wikipedia staat, namelijk dat Stolpersteine bedoeld zijn als een over heel Europa verspreid monument voor ALLE slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Daar reageerde jij niet op.

    Jan-Willem Oord schreef dat dit de eerste echte kennismaking was van de heer Poppens in Amstelveen met de kracht en invloed van de Joodse medebewoners. Daar reageerde jij óók niet op.

    Wederom nogal selectief, die verontwaardiging van jou, Frank.

    • Dat het vrijwel allemaal Joden waren (soms nog kinderen) is kennelijk een probleem voor u, want het is een bevolkingsgroep waartegen u iets lijkt te hebben. Maar inderdaad gaat het om alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. U was er opvallend snel bij om daar op te wijzen. Joden moeten niet denken dat ze het alleenrecht hebben. Zij zijn geen (bijvoorbeeld tot de PLO behorende) islamieten…..

      • U schrijft dat ik iets tegen Joden heb en beschuldigt mij dus van antisemitisme. Ik maak daartegen bezwaar. Tenzij u op grond van mijn uitingen en/of gedragingen aannemelijk kunt maken dat ik Joden (inclusief mijn zwager, buren, huurder, vrienden, favoriete schrijvers, musici, artiesten, etc) minacht en discrimineer vanwege hun afkomst, verzoek ik u om uw smadelijke en beschadigende suggestie te verwijderen.

        • De woorden antisemitisme en minachting heb ik niet gebruikt. Ik had het over een bevolkingsgroep, niet over individuen, want er is iemand in zo’n groep altijd wel iemand ‘goed’. Ik baseer mijn conclusie op uw woorden, waarin u steeds vooral Joodse projecten afwees, zoals de ‘kleine sjoel’ (waarvan u zelfs eens beweerde dat niet zou zijn ingewijd). Woorden dus. Zeg maar waarop u mij beoordeelt als de waakhond van Raat. Een selectieve waarneming, maar misschien lijden wij wel beiden aan selectiviteit.

    • Ja App als je wat verder had gezocht dan had je gevonden dat er juist een Joodse stichting was , die zich als doel had gesteld om juist de Joodse slachtoffers van WO 2 dmv die stenen te herdenken. Wat is daar dan mis mee? Mogen zij dat dan niet doen?

  8. Ik schreef: “De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft de Stolpersteine ontworpen als een over heel Europa verspreid monument voor álle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Geen exclusiviteit, dus.”

    Wat is daar vreemd en verkeerd aan, Frank? En waar zou ik hebben geschreven dat Joden geen Joodse slachtoffers mogen herdenken?

    Dankzij jouw interventie en die van Johan Bos gaat de discussie niet meer over het onderwerp, de Struikelstenen. Johan Bos moet zijn onterechte en beschadigende aantijging onderbouwen of verwijderen.

    • De Stolpersteine zijn ontworpen voor allel Nazi slachtoffers, Joden, Sinti en Roma.Mij lijkt dat toch weer een verschil, ik kan mij dus wel vinden in de opmerkingen van Johan Bos en Frank Bikker.

    • Frank, geef je nog antwoord op mijn vraag wat er zo verkeerd was aan wat ik had geschreven? Ik citeerde nota bene alleen Johan Bos en Wikipedia. Waarom reageerde je eigenlijk niet op wat Jan-Willem Oord had geschreven? CeeBee had het over ‘gesprekken met diverse bewoners en organisaties’ en bedoelde ongeveer hetzelfde als Oord: Pressie vanuit een bepaalde hoek terwijl het gaat om een monument voor álle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  9. Johan Bos, waarop baseert u uw bewering dat ik iets heb tegen Joden in het algemeen en als bevolkingsgroep?

    Ik verzoek u om deze smadelijke aantijging deugdelijk te onderbouwen of anders te verwijderen van dit openbare forum, inclusief alle reacties die daarop betrekking hadden.

    In de voorbeelden die u noemde had ik bezwaren geuit tegen bepaalde beslissingen, niet tegen mensen vanwege hun afkomst.

  10. Gelukkig voor de burgemeester hebben we het inmiddels niet meer over zijn rol in deze kwestie. En de bestuurscultuur die hier achter zit, waar Bas Eenhoorn nog zo voor waarschuwde.

    • Wanneer spreek je dan volop uit,CeeBee? Je suggereert vele mogelijkheden. Poppie heeft slappe knietjes of welke kliek bestaat hier dan? Een Joodse! Of een bepaalde kliek binnen de VVD.
      Overigens diezelfde Bas Eenhoorn van de VVD die constateerde dat er hier een ons-kent-ons sfeer was , was ook niet te beroerd om daar volop aan deel te nemen. Op elk feest en partij was hij aanwezig. Zo kon hij met iedereen vriendjes blijven.

      • Misschien moet je je vragen maar eens stellen aan iemand die wel wil reageren op die schoten met hagel van jou Frank. Ik kan er namelijk helemaal niks mee.

        Eigenlijk had ik dat gisteren al willen zeggen dat je gewoon maar weer eens wat roept als een kip zonder kop of zonder je ingelezen te hebben, maar toen had ik nog een heel klein beetje geduld. Die is nu op. Als je je stellingen weer eens normaal gaat onderbouwen, dan kom ik misschien weer in de lucht bij je.

  11. @Bennie Shuker, Johan Bos schreef in zijn blog dat Stolpersteine ‘een over heel Europa verspreid monument voor alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog’ was. Die woorden herhaalde ik letterlijk (want zo staat dit ook op Wikipedia beschreven). Bos en Bikker zagen hierin een aanleiding voor een hetze tegen mijn persoon. Als anti-racist bestrijd ik echter alleen discriminatoire opvattingen en daarop gebaseerde uitingen en daden, geen mensen vanwege hun afkomst.

    Nu Johan Bos zijn smadelijke aantijging niet heeft verwijderd en dus deze discussie wil voortzetten, wil ik opmerken dat in Israël 800.000+ herdenkingsstenen gelegd kunnen worden bij de huizen van bewoners van Palestina die vanwege hun afkomst werden vermoord en uit hun land werden verdreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.