De capaciteit van zorgcentra daalde tussen 2010 en 2018 met 17 %. Hoe kan dat en waarom staat er over vorig jaar niets in de gemeentelijke statistische uitgavc Facts & Ficures? Dat willen de raadsleden Victor Frequin van coalitiepartij VVD en Jacqueline Solleveld-Olthof van de oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wel eens weten. Zij stelden schriftelijke vragen aan B&W.

Die vragen sluiten in feite aan bij de motie ‘voldoende woonzorgcapaciteit’, die in november unaniem door de raad werd aangenomen. Daarin werden aan het College ook vragen gesteld die in het eerste kwartaal van 2021 zouden worden beantwoord.

Cijfers

Volgens Facts & Figures is tussen 2010 en 2018 het aantal plaatsen in verzorgingshuizen gedaald van 557 naar 447 en dat in verpleegtehuizen van 441 tot 385. Daarna staan deze gegevens niet meer in de jaarlijkse uitgaven van de gepubliceerde statistieken. De raadsleden vragen daarom de cijfers over 2019 en 2020. Zijn die cijfers ook verder gedaald en wat is de oorzaak van de daling, willen de twee raadsleden weten. En vinden B&W dat wel een gewenste ontwikkeling?

 

Ook vragen de twee of het college kan aangeven hoe groot de instroom vorig jaar was van ouderen uit de WMO-regelingen (Wet maatschappelijke ondersteuning) naar de regeling op basis van de Wet langdurige zorg, waaronder verpleegzorg valt.  “Kan het college aangeven hoeveel woningen er in 2020 geschikt zijn voor ouderen om langer thuis te wonen?” vragen Frequin en Solleveld verder. Zij zien die cijfers ook graag vermeld in een volgende uitgave van Facts & Figures.

Motie

Overigens verwachten zij de beantwoording van hun vragen tegelijk met de in de motie bedoelde informatie. Reden van hun vragen is dat tegenover de toenemende vraag naar verpleeghuiszorg een afnemende capaciteit blijkt. Ook de vraag naar passende woningen, zodat op een veilige manier langer thuis wonen mogelijk is, neemt toe.

Het tweetal maakt zich evident zorgen over de dalende capaciteit verpleeghuiszorg, terwijl de gemeente juist groeit, inclusief oudere inwoners. Of B&W die zorgen delen, wil het weten. Wat de twee betreft is er sprake van een extra reden om snel actie te nemen en de capaciteit te vergroten, alsmede woningen voor ouderen aan te passen c.q. in nieuwbouwplannen op te nemen. Maar dat laatste stond ook al in de motie.

Foto: Jacqueline Solleveld-Olthof

1 REACTIE

  1. Is dit niet vragen naar de bekende weg? Het lijkt mij dat m.n. de hr. Frequin voor beantwoording van die vragen beter bij partijgenoten in Den Haag kan zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.