Er gaan veel dingen niet goed met het bestuur van de gemeente, omdat er geen goede lokale journalistiek is. Dat betoogde maandag in de talkshow van BV Amstelveen voorzitter Roel Smit van het met de gemeente overhoop liggende lokale omroep RTVAmstelveen. Als de media sterker waren, wisten politici en gemeente naar zijn mening dat er voortdurend op hen werd gelet.

Directeur Frans Huissen van de Vrijwilligerscentrale (die dan ook enkele vrijwilligers als ‘kerstengelen’ presenteerde), die als nevenfunctie blijkbaar voor de talkshow interviewt, constateerde dat RTVA ui de dood is herrezen.

Soap

De gemeente zorgde voor een soap, onder meer inhoudende dat de gemeenteraad een ‘negatief’ advies gaf aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaf op grond van eigen criteria. Maar die gingen verder dan de voorwaarden die wettelijk het CvdM hanteerde. Ook een door B&W gevraagde hoorzitting veranderde daar niets aan, zoals BBA, GroenLinks en de SP al hadden voorspeld. De licentie voor een lokale omroep ging dus naar RTVA, hoewel de gemeente liet blijken liever met een concurrerende kort voor de hoorzitting opgerichte omroepstichting in zee ging. Onlangs besloot de gemeenteraad tegen het besluit van het CvdM maar geen bezwaar te maken.

Wettelijk

“Wij voldoen aan alle wettelijke criteria”, zei Smit maandagavond. Volgens hem maken daar veel enthousiaste vrijwilligers betere tv-uitzendingen, waarin hijzelf trouwens ook een aandeel heeft, nadat maandenlang het scherm op zwart stond. Aan de voornamelijk muziek uitzendende en als hobbyzender fungerende radio is niets veranderd.

De gemeenteraad besloot dat RTVA met NH Media moest samenwerken, maar volgens Smit, die eerst met een samenwerkingsovereenkomst kwam, is dat bij nader inzien een doodlopende weg. En ook kwam er niet voldoende subsidie voor die samenwerking op tafel. “NH Media wilde zich niet laten opslokken door een lokale zender en RTVA wilde zich ook niet door RTV Noord-Holland laten opslokken”, zei Smit.

Serieuzer

Volgens hem was vroeger, toen nog het Amstelveens Weekblad, waarbij Smit overigens ook heeft gewerkt, nog bestond en later het Nieuwsblad erbij kwam, de transparantie van de gemeente groter. “De media werden toen serieuzer genomen.” Volgens hem komt het gebrek aan transparantie voort uit het feit dat de redacties onder enorme financiële druk staan en steeds kleiner worden, terwijl het aantal voorlichters van de lokale overheid alleen maar is gegroeid. “Er staan nu zo’n beetje twintig voorlichters tegenover een of twee journalisten, die nauwelijks tijd hebben om iets anders te doen dan persberichten overnemen. Er zijn minder mensen die de macht controleren. Iedere wethouder heeft ook een eigen woordvoerder. Dat de gemeente zoveel heeft te vertellen is fout. Wij zijn voor een onafhankelijke journalistiek.”

RTVA wil volgens hem een serieuze bijdrage leveren aan de communicatie. “Iedereen die zich bij ons wil aansluiten, zie wij heel graag komen.”

1 COMMENT

  1. En zo zorgden de media zelf en publiek zuiver door geldelijk gewin dat de democratie om zeep werd geholpen , waarvan de overheid natuurlijk dankbaar gebruik maakte door allerlei dmv belastinggeld betaalde voorlichters in dienst te nemen en waardoor het parlementaire spel nog verder in het moeras zakte. Te triest voor woorden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.