De transitie naar een woonwijk van bedrijventerrein Legmeer is een van de projecten waar de provincie Noord-Holland de bouw wil versnellen om meer betaalbare woningen te krijgen. Om te zorgen dat er vlotter kan worden gebouwd, is Lex Brans door haar benoemd als bouwambassadeur.  De gemeente wil in Legmeer drieduizend woningen bouwen, waarvan 20% (600) in de sociale huursector.Volgens haar was Brans oorspronkelijk ingezet binnen Metropoolregio Amsterdam (MRA), maar werkt hij nu als bouwambassadeur voor heet de provincie. In Noord-Holland staan, behalve in Amstelveen, projecten op stapel in elf andere gemeenten: Alkmaar, Beverwijk, Den Helder, Haarlemmermeer, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel Uitgeest en Zaanstad.

 Werf weg

Brans gaat gemeenten, bouwbedrijven, beleggers, ontwikkelaars en corporaties helpen bij het versnellen van de woningbouwproductie op de plekken waar de nood het hoogst is. De gemeente Amstelveen wil van Legmeer een gebied maken voor werken en wonen, waarvan bijvoorbeeld de werf en het afvalbrengstation moeten verdwijnen.

Overigens zet Noord-Holland sinds twee jaar zo’n negentig experts in om gemeenten te helpen bij het versnellen van de woningbouw. Zij hoopt dat dankzij hen 31.000 woningen vlotter gebouwd worden.

 Onderwijs en zorg

Tot 2040 worden in Noord-Holland ongeveer 230.000 woningen gebouwd. Die moeten volgens haar betaalbaar, duurzaam en goed bereikbaar zijn. “Het gaat niet sec om snel bouwen, maar om het snel bouwen van de juiste woningen op de goede locaties”, licht gedeputeerde Cees Loggen (woningbouw) toe. “Zo moeten we ervoor zorgen dat bijvoorbeeld onze onderwijzers en zorgmedewerkers een woning in de buurt van hun werk kunnen blijven betalen en dat we de infrastructuur bij nieuwe bouwprojecten goed regelen. Een flinke opgave, waar we met man en macht aan werken.”

Verdichting

De nieuwe woningen zullen doorgaans verrijzen in al bebouwd gebied, wat verdichting tot gevolg heeft. De groei van de woningvoorraad blijft, vooral in de MRA, achter bij de groei van het aantal huishoudens. Omdat er wél flink wat woningbouwprojecten gepland zijn, is het noodzakelijk knelpunten in kaart te brengen en deze samen met gemeenten, ontwikkelaars, bouworganisaties en corporaties op te lossen. De provincie zegt daarbij alle mogelijke oplossingen boven tafel te willen krijgen en met creativiteit en maatwerk tot versnelling komen. De bouwambassadeur adviseert en jaagt dit proces aan.

 Bouwambassadeur

De keuze voor Lex Brans als bouwambassadeur kwam voort uit diens ruime ervaring en netwerk. Brans heeft zich bewezen als actieve verbinder, die werkt aan een omgeving waar mensen graag wonen, werken en recreëren, zegt de provincie. ‘Daarnaast heeft hij veel kennis over de investerings- en bouwsector.’

1 REACTIE

  1. Dat aandeel soc sector mag best nog wel meer zijn. Het gaat niet enkel om mensen die werkzaam zijn in het onderwijs of de zorg. Er zijn nog veel meer sectoren die van essentieel belang zijn in onze maatschappij en onze regio. Ik denk dan aan transport, winkelpersoneel, veiling, enz. Daarbij zou ik graag willen weten wat men onder betaalbaar verstaat. Want wat wat de gemeente daaronder verstaat is toch heel wat anders als wat de meesten onder ons verstaan. Dus voorlopig zeker geen stadsvilla’s meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.