De aanhoudende ellende rond de Aquariusflat aan Watercirkel heeft nu ook de PvdA tot de overtuiging gebracht dat serieus moet worden geluisterd naar bewoners. En dat hun zorgen moeten worden weggenomen. De flats, die eigendom zijn van de corporatie Eigen Haard, de grootste eigenaar van sociale woningen, werden gekenmerkt door achterstallig onderhoud, wat tot woedende huurders en hoog oplopende ruzie tussen gemeente en verhuurder leidde. Coalitiepartij PvdA zegt nu dat er lessen moeten worden geleerd van de narigheid.

A. van den Bosch

De flat wordt gerenoveerd en uitgebreid, waarna slechts een klein deel van de bewoners er terug wil komen, voor wie tijdelijke huisvesting wordt gezocht. De rest van de huishoudens krijgen elders woonruimte van Eigen Haard. PvdA-raadslid Arnout van de Bosch zegt blij te zijn dat een oplossing is gevonden voor de problemen, die overigens jaren hebben geduurd.  “Nu dit hoofdpijndossier is opgelost, moeten we vooruit kijken hoe we ook andere sociale huurwoningen in Amstelveen kunnen opknappen,” zegt hij. Overigens ging de PvdA, net als de andere coalitiepartijen (VVD en D66), mee met alle bouwprojecten, waartegen omwonenden te hoop liepen en geen enkele sociale huurwoning wordt gerealiseerd.

Betaalbaar

Volgens hem zijn de gemeente en Eigen Haard wettelijk verplicht jaarlijks afspraken te maken over zaken als onderhoud. En Van den Bosch meldt nu dat voor zijn PvdA sociale huurwoningen ‘ontzettend belangrijk’ zijn. “Die moeten dan wel goed beheerd worden, betaalbaar zijn, goed onderhouden en prettig om in te wonen.”

Renovatie nodig

Hij geeft toe dat het de afgelopen jaren niet altijd goed gegaan. Sommige bewoners waren erg ontevreden over de dienstverlening van Eigen Haard en de politiek liet het blijkbaar te lang op zijn beloop. Maar volgens de PvdA wordt er nu constructief samengewerkt met Eigen Haard. Dat heeft wethouder Rob Ellermeijer althans gezegd, die meldde dat ook andere wooncomplexen worden gerenoveerd. En de wethouder ziet er op toe dat bewoners voldoende bij plannen worden betrokken. Van den Bosch: “Renovatie van appartementen is soms hard nodig, maar dat kan niet zonder steun van bewoners.”

2 REACTIES

  1. Volgens PvdA en wethouder Rob Ellermeijer wordt er nu constructief samengewerkt met Eigen Haard. Denken de bewoners er ook zo over? Bij dít artikel werden zij in ieder geval niet betrokken, hetgeen een veeg teken is.

  2. Volstrekte schijnheilige houding van de PvdA om zich nu op de borst te gaan kloppen zo n 5 maanden voor de verkiezingen. Dit achterstallig onderhoud was al tig jaar bekend en deze partij die in het verleden altijd een warme voorstander was van soc woningbouw , heeft nu ter wille van het pluche hun standpunt over soc woningbouw ingeleverd daarbij hun kiezers volledig in de steek latend. Ook moet zij niet gaan doen of het door de PvdA komt dat ze nu on speaking terms weer zijn met Eigen Haard. Dat komt enkel en alleen omdat dat het achterstallige onderhoud een paar maal in het landelijk nieuw is geweest. Zo zeer zelfs dat de onze burgervader van de VVD zelfs genoodzaakt was om persoonlijk polshoogte te gaan nemen.
    Ondertussen is de soc woningbouwvoorraad in Amstelveen wel met 2000 afgenomen de laatste jaren en de wachttijd opgelopen tot 15 jaar. Daarmee wil ik heus niet zeggen dat het alleen aan de gemeente ligt, maar ze heeft de afgelopen jaren ook geen snars moeite gedaan om dit probleem op te lossen. Integendeel ze bleef maar projecten aanprijzen waarin huren van 1200 en hoger werden gevraagd . Of dit betaalbaar is voor mensen die net niet meer in de soc woningen kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.