Vrijwilligers die thuis of online gesprekken tips aan eigenaren en huurders van woningen geven over energiebesparing. De gemeente noemt ze energiecoaches en zoekt er vijf tot tien. Zij worden opgeleid door het Regionaal Energieloket en zijn dan deskundigen om inwoners wegwijs in allerlei energie gerelateerde vraagstukken, zoals kleine kostenbesparende maatregelen en subsidiemogelijkheden, zegt de gemeente.

Volgens wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) wonen de coaches in de buurt en hebben daar korte lijntjes met andere inwoners. “Zij inspireren en motiveren vanuit hun eigen ervaring om aan de slag te gaan met het verduurzamen van een woning aan de hand van laagdrempelige maatregelen.” Behalve tips geven kunnen zij ook adviseren een HuisScan te laten uitvoeren. Dit digitale middel levert een indicatief stappenplan op.

Opleiding

Zoals gezegd krijgt de vrijwilliger een training door het Regionaal Energieloket alvorens aan de slag te gaan. De energiecoaches kunnen gebruikmaken van diverse ondersteunende materialen, zoals E-books over maatregelen, en die de coaches bij inwoners kunnen achterlaten. Bij de training en de werkzaamheden van de coaches wordt rekening gehouden met de geldende coronarichtlijnen.

Brief schrijven

Wie energiecoach wil worden kan voor 22 november een brief met korte motivatie mailen naar energietransitie@amstelveen.nl. Iedereen die voor de gemeente Amstelveen aan de slag gaat moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. De kosten voor de verklaring worden vergoed. Voor vragen en meer informatie kunnen geïnteresseerden mailen met Frédérique van de Steeg (f.van.de.steeg@amstelveen.nl).

1 REACTIE

  1. De gemeente heeft als ik het goed heb gezien € 335.000,- subsidie ontvangen uit hoofde van de Regeling Reductie Energiegebruik. Het project m.b.t. de energiecoaches wordt daaruit gefinancierd zo staat te lezen in de beantwoording van de schriftelijke vragen hierover. Echter een vrijwilligersvergoeding kan er kennelijk niet van af. Zo je dit werk überhaupt door vrijwilligers moet laten uitvoeren en het ook maar helemaal de vraag is wie op zo’n coach zit te wachten. Maar ja, ideetje van D66 hè (overigens gejat) dus de coalitie doet braaf mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.