Vrije Universiteit en gemeente nodigen het Amstelveense Midden- en Kleinbedrijf (MKB) uit een Sustainable Development Goals (SDG) Action Scan uit te laten voeren. Zij worden ondersteund door de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) en Rabobank Amstel en Vecht. Met de scan, die € 950 kost, krijgen ondernemers advies op maat over hoe zij de bedrijfsvoering kunnen verduurzamen.

Het besef in de maatschappij groeit dat belangrijke grondstoffen eindig zijn en dat we hier bewust mee moeten omgaan, zegt de Rabobank. ‘Het hergebruik van grondstoffen staat centraal in de transitie naar een circulaire economie.’

Toekomstbestendig MKB

Het rijk streeft ernaar om in 2050 de Nederlandse economie volledig op herbruikbare grondstoffen te laten draaien en los te zijn van fossiele brandstoffen. Amstelveen wil dat al in 2040 bereiken. Maar volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid heeft een groot deel van het Amstelveense MKB onvoldoende inzicht in wat de transitie naar de circulaire economie voor hun bedrijf betekent. Overheden gaan steeds meer circulair inkopen en ook grote bedrijven hebben circulaire economie steeds hoger op de agenda staan, zegt ze.  “Omdat de vraag naar circulaire producten en diensten toeneemt, wordt het voor het MKB ook steeds belangrijker om circulair te ondernemen.” Zij vindt dat met dit project twee speerpunten van het gemeentelijke economische beleid worden verbonden: De inzet op een krachtig en toekomstbestendig Amstelveens MKB en hulp aan Amstelveense bedrijven om de circulaire economie als kans te verzilveren. “De inzichten en ervaringen die we met dit project opdoen, vertalen we in een actieplan Circulair”.

SDG Action Scan

Door COVID-19 zijn veel bedrijven genoodzaakt hun bedrijfsvoering te veranderen. Circulaire economie biedt kansen voor het MKB de bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken en te versterken door innovatieve en lokale oplossingen.

De SDG Action Scan bestaat uit een online intake gevolgd door interviews met studenten van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Enkele weken later ontvangen de deelnemende bedrijven het maatwerkadvies. Tijdens een dinsdag gehouden (online) startbijeenkomst en een afsluitend evenement in december kregen en krijgen de deelnemers meer inzicht in de betekenis van verandermanagement en hoe duurzame ontwikkelingsdoelen hen helpen bij het verbeteren van de bedrijfsvoering en resultaten.

De gemeente biedt voor de scan een no cure no pay garantie. Alle informatie is terug te vinden op amstelveen.nl/sdgactionscan

Stimulans

Ugur Pekdemir, directievoorzitter Rabobank Amstel en Vecht: “Als duurzame coöperatieve bank versterken we onze klanten en hun omgeving met financiële oplossingen, kennis en toegang tot netwerken. Zo stimuleren we de transitie naar een duurzame wereld waarin zorg voor mens, natuur en klimaat hand in hand gaat met nieuwe verdienmodellen. De SDG scan kan de eerste stap zijn”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.