Na protesten tijdens door ruim honderd Bovenkerkers bezochte inspraaksessies en een door meer dan driehonderd wethouder Rob Ellermeijer aangeboden petitie wordt Salamander geen doorgaande verkeersweg naar de Legmeerdijk. B&W hebben dinsdag van de bussluis daar afgezien, die wel in de randvoorwaarden van het verkeersplan. Daarmee komen zij tegemoet aan de onrust die in Bovenkerk was ontstaan. Er komt wel een bussluis bij de Urbanuskerk om doorgaand verkeer over de Noorddammerlaan tegen te gaan.

Er komt een bussluis voor de kerk om autoverkeer te weren dat niet in Bovenkerk hoeft te zijn. B en W hebben dinsdag ingestemd met het betreffende ontwerpverkeersbesluit, dat Bovenkerk verkeersveiliger moet maken.  Het ontwerp wordt 27 oktober gepubliceerd in het Gemeenteblad en ligt van de volgende dag af zes weken ter inzage, zodat burgers er op kunnen reageren.

Participatie

Een draagvlakonderzoek, een enquête en goed bezochte inloopsessies gingen aan het verkeersbesluit vooraf. Hieruit bleek dat er een groot draagvlak is voor de knip bij de Urbanuskerk, maar niet voor die in Salamander. Die laatste was ook niet opgenomen in de presentatie van de plannen. Dan was er van meet af aan een storm van protest daartegen gekomen, oordeelden Bovenkerkers tijdens de inloopsessies.  Al tijdens het aanbieden van de petitie leek ook wethouder Ellermeijer het met die ‘randvoorwaardelijke maatregelen’ niet eens te zijn. “Het draagvlak voor de aanvullende maatregelen bleek lager, wat leidde tot een herbeoordeling van de plannen”, zegt hij.

Vierlingsbeeklaan en Salamander

De gemeente geeft toe dat er, behalve voor de knip bij de Urbanuskerk, als aanvullende maatregelen is overwogen het eenrichtingsverkeer op de Vierlingsbeeklaan uit te breiden en de bussluis aan de Salamander op te heffen. Dat gebeurt dus niet. “We beperken ons tot de ‘hoofdmaatregel‘ om de verkeersveiligheid te verbeteren met de knip voor de Urbanuskerk”, zegt Ellermeijer. “De situaties op de Vierlingsbeeklaan en Salamander blijven ongewijzigd. Wij blijven de nieuwe situatie met verkeerstellingen in Bovenkerk goed monitoren om na te gaan of aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Aanleiding

De route langs de Urbanuskerk (Noorddammerlaan – Legmeerdijk) wordt nu door autoverkeer gebruikt als doorgaande route, langs woningen en dwars door Bovenkerk. Het autoverkeer gebruikt deze route samen met fietsers en bromfietsers. De weg is smal. Het is vooral op werkdagen in de ochtend- en avondspits druk. Het is wenselijk dat woon-werkverkeer, dat geen bestemming in Bovenkerk zelf heeft, gebruik maakt van de route via de Bovenkerkerweg en de Beneluxbaan, ten zuiden van de wijk Bovenkerk. De Beneluxbaan is juist ingericht voor de afwikkeling van dit doorgaand autoverkeer, zegt de gemeente.

Aanvullend

Het gedeelte in bocht van de Noorddammerlaan tussen de bussluis en de voetgangersoversteekplaats bij het Zwarte Pad (fiets- en wandelpad naast de Urbanuskerk) wordt heringericht. Dit gedeelte wordt verhoogd uitgevoerd. Er komt een afwijkende bestrating. Hierdoor krijgt het gebied een verblijfsuitstraling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.