“Wij willen dat alles op alles wordt gezet om jongeren actief te houden en zodat zij een betekenisvolle invulling van de dag hebben”, zegt D66-raadslid Saloua Chaara. Toegevend dat de coronacrisis een golf van werkloosheid teweeg brengt, richt haar fractie zich speciaal op jongeren. Uit schriftelijke vragen aan B&W blijkt dat de fractie onder meer voor duo-stages pleit. Zij wil dat B&W het bedrijfsleven stimuleren vooral aan jongeren te denken bij het vullen van vacatures en stages. Ook vraagt zij hoeveel jongeren op dit moment werkloos zijn.

De Democraten willen door actie van B&W ‘structurele problemen’ in de toekomst voorkomen. “Met onze vragen willen we in de eerste instantie een goed beeld krijgen van de problematiek in specifiek Amstelveen. Hoe zit het met de jeugdwerkloosheid en hoe groot is het tekort aan stages hier?”, vraagt Chaara zich af.

Hoe is de stand?

Zij wil onder meer van het college weten hoeveel jongeren er zijn onder de 1504 Amstelveners die tot en met juli een WW-uitkering ontvingen en 1125 mensen in de stad met bijstandsuitkering. “Wat is de stand van zaken tot en met september”, vraagt zij.

Duostages of het spreiden van stages over een studiejaar, zijn volgens D66 creatieve oplossingen, waarop B&W bij het bedrijfsleven zouden moeten aandringen. “Tussen de uitersten van ‘Helemaal geen stages’ en ‘stages zoals we ze voor de corona-tijd kenden’ liggen er in onze ogen tal mogelijkheden die we kunnen benutten”, zegt Chaara.  We willen dat bedrijven maximaal geholpen worden om deze oplossingen echt handen en voeten te geven. Uiteraard geldt dit alleen voor die bedrijven die zich stages (in welke vorm dan ook) kunnen permitteren.”

Inspanningen

Hoewel zij de economische recessie geenszins ontkent zijn volgens haar ook sectoren waarin nog steeds veel werk is en vaak een (groot) tekort aan personeel. Zij noemt onder meer de gezondheids- en zorgsector, de post & koerierssector, de detaillhandel en de IT-sector. “We willen dat jongeren zoveel als mogelijk in deze sectoren aan het werk worden geholpen. Met name via omscholing. Met onze vragen roepen we het college op om hier extra inspanningen op te leveren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.