Het aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar is – mede door de coronacrisis – in het derde kwartaal met 21 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Jonge huizenkopers hebben in hun zoektocht naar een woning minder last van concurrentie van bijvoorbeeld doorstromers en expats. In Amstelveen verwacht met volgens statistieken dat het aantal inwoners volgend jaar met drieduizend daalt en onder de 90.000 komt.

Drie op de tien

Huizenkopers beneden de 35 willen nu hun slag slaan op de woningmarkt, omdat zij verwachten daar anders in de komende periode helemaal geen kans meer maken. Ook krijgen steeds meer jonge kopers financiële steun van hun ouders of brengen zij eigen middelen in. Als gevolg hiervan waren in het derde kwartaal drie op de tien hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning afkomstig van huizenkopers tot 35 jaar, meldt de Amstelveense franchisenemer van De Hypotheker Chris der Salm.

Randstad

Uit cijfers blijkt volgens hem dat deze groep met ruim een vijfde is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hoog ligt dat percentage vooral in  Groningen (+75 procent), Overijssel (+49 procent) en Zeeland (+47 procent). Maar ook in de Randstad, tot voor kort vrijwel onbereikbaar voor starters, ziet De Hypotheker dat jonge huizenkopers weer een voet tussen de deur krijgen. In Noord-Holland is een stijging van 29% te zien.

Jongsten: onder 4%

Van de huizekopers is overigens maar 3,9% jonger dan 25. Ouderen zijn al langer actief op de arbeidsmarkt en hebben een betere uitgangspositie om in te kunnen stromen op de woningmarkt. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar zet men steeds meer eigen middelen in. In 2020 bedraagt het gemiddelde hypotheekbedrag 247.000 euro. Starters brengen gemiddeld 23.000 euro aan eigen financiële middelen in. Ouders steken hierbij vaak ook een helpende hand toe, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking. Daarnaast kunnen starters gebruikmaken van regelingen als de starterslening, waarvoor de gemeente recent de voorwaarden verruimde, omdat die tot nu toe niet werkte. “Steeds meer gemeenten verhogen de koopprijsgrenzen voor de starterslening wegens de stijgende huizenprijzen”, zegt de Hypotheker.

Startersprobleem

“Door de coronacrisis zijn er minder expats en toeristen, waardoor beleggers zich iets meer lijken terug te trekken. Beleggers betalen naar verwachting vanaf volgend jaar acht procent overdrachtsbelasting. Hierdoor wordt het nog minder aantrekkelijk om te investeren in een woning voor verhuur”, zegt Der Salm. “Hoewel de cijfers de afgelopen maanden een  positieve ontwikkeling laten zien, zijn de problemen van starters geen verleden tijd. Slechts een deel van deze groep kan profiteren van de huidige omstandigheden, bijvoorbeeld door de inbreng van eigen middelen. Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd fors te investeren in de bouw van betaalbare woningen, waardoor het aanbod van starterswoningen op termijn kan groeien. Dat is hard nodig, omdat juist starters in de afgelopen jaren een flinke achterstand hebben opgebouwd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.