Burgemeester Tjapko Poppens hing woensdagavond de keten om bij de nieuwe kinderburgemeester Elina Oranghi (10), die ook de door hem voorgelezen belofte beaamde. Daarmee was zij dus geïnstalleerd. Dat gebeurt doorgaans doordat de complete gemeenteraad haar in die rol bevestigt, maar nu waren alleen de woordvoerders jeugd er. Dat had allemaal te maken met de coronacrisis.

Elina houdt de functie van kinderburgemeester een jaar en koos met de nieuwe kinderraad voor het thema ‘gelijkheid’. Overigens was Lieuwe, die de keten als haar voorganger inleverde, de enige jongen sinds het instellen van het fenomeen kinderburgemeester. Hij kreeg bloemen en een speciale kinderburgemeesterspenning van de ‘echte’ burgemeesters. Die zei prettig met hem te hebben samengewerkt. Lieuwe had op zijn beurt ook allerlei cadeautjes bij zich, onder meer voor de burgemeester en wethouder Frank Berkhout van Jeugd en Onderwijs.

Bovenkerk

Evenals Poppens woont Elina in Bovenkerk. “Eigenlijk valk bij mij”, zei Poppens. Met haar ouders was dat wel anders, want die werden in India geboren, Elina in Amstelveen. “Ik kijk er naar uit de kinderen in Amstelveen te vertegenwoordigen,” liet de leerlinge van de Piet Heinschool weten.

Gedurende het schooljaar buigt zij zich als kinderburgemeester met de kinderraad over het door henzelf gekozen thema. Ze vindt het belangrijk dat alle kinderen, ook de minvermogenden,  muzieklessen krijgen. Dat is niet vreemd want zelf speelt zij al vijf jaar piano.

Leuk

Poppens hoopt geregeld met haar op pad te gaan naar evenementen. “Een paar keer per jaar maar, want het moet wel leuk blijven”, zei hij. Soms houdt de kinderburgemeester dan een korte toespraak. Hoewel dit door de coronamaatregelen anders zal zijn dan voorgaande jaren is er toch zeker een taak voor haar weggelegd, zegt de gemeente. Grote ceremonies, zoals de intocht van Sinterklaas, waarbij altijd de kinderburgemeester het woord voerde, gaan nu niet door.

Foto: burgemeesters onder elkaar…

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.