Dat hypocrisie zo ongeveer een van de kenmerken is van de Amstelveense politiek, meldt nu ook mijn oud-collega Frits Suèr, tegenwoordig secretaris van  Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en columnist op de website van die lokale partij. In het verleden schreef hij over de volledige draai van coalitiepartijen VVD en D66, die eerst de te bouwen kolossen bij Newa wel prima vonden, maar daarna verklaarden met omwonden toch eigenlijk te weinig ‘voeling’ had gehouden

Frits Suèr

Wethouder Floor Gordon, die het ene na het andere bouwplan met steun van de complete coalitie doordrukt en de golven van protest uit de samenleving negeert, kwam volgens Suèr opeens met het verhaal dat vooral de burgerparticipatie eerder zijn werk moet doen. “De burger moet eerder bij de plannen worden betrokken. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de zorgen en argumenten van de inwoners”, citeert de columnist haar.

Burgerparticipatie

En hij voegt er aan toe: “Alsof we dat al niet veel eerder hebben gezegd. Drie jaar geleden kwam bbA met een plan voor burgerparticipatie in een eerder stadium en vooral directer aansluitend op de wensen van de burgers. Onder het motto beter goed gejat dan slecht bedacht, informeerde bbA de raad over een nieuw participatieplan in Utrecht, dat met succes was ingevoerd. Op voorstel van bbA werd er ook in Amstelveen even mee geëxperimenteerd.” Maar het schijnt toch niks te zijn geworden. Niet luisteren naar de samenleving lijkt zo ongeveer de specialiteit van de lokale politiek. Ook al wekken steeds meer rechtstreekse – vooral promotionele – media van de gemeente (vooral niets daarbuiten) de indruk dat het tegendeel waar is.

 Bezorgd

Suèr noemt ook de derde coalitiepartij, de PvdA, die als bijwagen van de twee liberale stromingen fungeert. De vraag is overigens wat bbA had gedaan als die nog in de coalitie zat en er niet om goeddeels persoonlijke redenen na acht jaar uit was gegooid. In die tijd, toen de communicatie ook niet overhield, heb ik van de lokale partij nooit kritiek gehoord over niet luisteren naar inwoners. Terwijl men langs de Amsterdamse weg toch plotseling een zendmast in de achtertuin kreeg, onder een bbA-wethouder. Maar goed, standpunten veranderen als het weer in de politiek.

Maar PvdA-raadslid Arnout van den Bosch, zich doorgaans braaf uitsprekend over alle dure appartementen die hier worden gebouwd, is nu plotseling bezorgd over vier hoogbouwkolossen aan de Bovenkerkerweg, constateert Suèr. “Op die plaats laat hij zich fotograferen met enkele bezorgde buurtbewoners. Maar ook die buurtbewoners moeten weten dat ze aan het verkeerde adres zijn. Want de PvdA heeft zich verplicht het beleid van VVD en D66 te ondersteunen. Dus veel kan Van den Bosch er niet aan doen.”

 Horeca

Helemaal onzinnig is natuurlijk wat de raadsleden en ondernemers Snoek (VVD), Aslanjan (D66) en Becker (AVA) presteerden. De claimden grotere terrasruimten voor de horeca, waartoe zij zelf behoorden. “Alle drie hebben belangen in of links met de horeca. Als er in de politiek één wet is, dan is het wel dat je in je functie als raadslid nooit voor je eigen belangen pleit of opkomt”, zegt Suèr. Alsof dat voor fracties die in de coalitie zitten geldt. Het is een vorm van belangenverstrengeling die alleen voor de oppositie verboden lijkt. De SP moest althans op het matje komen bij de burgemeester, die haarfijn wist uit te leggen dat de partij zich in het vervolg moest onthouden van het betrekken van casussen bij sociale onderwerpen. Dat was althans zijn uitleg van artikel 15 van de Gemeentewet, dat overigens niets over casussen maar wel iets over het opkomen voor eigen belangen zegt. Maar ja, zelfs de wet lijkt voor selectieve uitleg vatbaar in Amstelveen en dus niet voor álle fracties te gelden.

Bestuurscultuur

Anders dan bij Van Zanen en Eenhoorn, is van de nu zittende burgemeester niet te verwachten dat hij een soort reinigend geweten is, schrijft Suèr. “Hij kijkt wel uit om de VVD te corrigeren, zoals in een vorige raadsvergadering Martin Kortekaas (Groen Links) ondervond. Een commissaris van de koning zoals Johan Remkes is er ook niet meer. Die voelde al lang geleden nattigheid toen hij Bas Eenhoorn, bij diens aanstelling als interim, de opdracht gaf een onderzoek in te stellen naar de bestuurscultuur in Amstelveen. Dat doe je niet zo maar.”

Volgens de columnist heeft de schijn van nepotisme om zich heen gegrepen in het raadhuis. Hij zegt het gevoel te hebben dat Amstelveen op een hellend vlak is beland. “In die sfeer is ook corruptie niet ver meer weg. Ik denk dat ik deze column maar eens naar de Commissaris van de Koning moet sturen”, besluit hij.

3 REACTIES

  1. De burgemeester die de SP gispt omdat die partij voorbeelden uit de praktijk gebruikte ter onderbouwing van haar kritiek op het gemeentebeleid mbt de zorg en andere sociale onderwerpen, staat niet boven de partijen. Hij verdient het om stevig te worden aangepakt.

    • Aslanjan die wel die uitbreiding van die terrassen steunt op het Stadshart, maar zich onthoudt van stemming als het over de afsluiting van de Dorpsstraat terwille van de “ veiligheid” .🤮De ene vriendendienst is de ander waard , nietwaar? De partijavonturier Becker, zelf een zeer grote klant maar een gesjeesde horecaondernemer, maar die soms nog een kruimeltje krijgt toegegooid. En Snoek die braaf voor de afsluiting van de Dorpsstraat stemde , want hij had er geen persoonlijk belang bij. 😂😂 En het mooiste van alles die Poppens, die zich voor het karretje laat spannen als er lastige vragen worden gesteld en aan de andere kant wegkijkt als vriendjes de boel belazeren. Fijn hoor, zo’n burgemeester die onze gemeente te kakke zet voor geheel Nederland op TV.

  2. Wordt het niet eens tijd dat die PvdA- wethouder opstapt. Hij krijgt wel erg weinig voor elkaar in het college. Hij zou op zijn minst toch meer wisselgeld moeten krijgen, gezien de malle fratsen die Aslanjan, Becker en Snoek van respectievelijk D66, AVA en en VVD uithalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.