De gemeenteraad stelt deze maand wel de nieuwe Verordening Jeugdzorg vast, maar de SP vond tijdens de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS) woensdagavond dat daarin de privacy en geheimhoudingsplicht niet goed en in overeenstemming met de wetgeving geregeld zijn. Maar het voorstel van SP-commissielid Wil Roode het stuk maar terug te nemen, vond geen genade bij de meerderheid. “Het is een vrij technisch stuk geworden”, constateerde commissievoorzitter Robert Zuidbroek.

Frank Berkhout

Dat was wethouder Frank Berkhout (D66) wel met hem eens. Hij benadrukte dat digitale gegevens goed worden afgeschermd en er ten raadhuize veel aandacht wordt geschonken aan veiligheid. “Het is een onderwerp dat nooit stil staat”, zei hij. Overigens wees hij er op dat men alleen mensen aanneemt die het gemeentebestuur betrouwbaar acht en die bovendien een eed moeten afleggen. Ook worden allerlei afspraken met andere partijen (partners in de jeugdzorg) gemaakt over die veiligheid, betoogde hij. Er bestaat volgens Berkhout een heel pakket aan maatregelen om krachtens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) gegevens te beschermen, zei Berkhout.

Onleesbaar

Intussen is de onleesbaarheid van de nieuwe verordening, die voorziet in een onder meer

Wil Roode (SP)

andere (en naar men hoopt goedkopere) manier van inkopen, abominabel. Ook daar wezen diverse commissieleden op. Berkhout stelde een meer ‘publieksvriendelijke’ versie van de verordening in het vooruitzicht, zeg maar iets in Jip-en-Janneketaal. Want dit is wel een heel technisch stuk, al is dan hard aan gewerkt, zei ook VVD-raadslid Bas Zwart. De verordening bevat volgens hem veel typen jeugdhulp, dat het hem onmogelijk leek dat er een niet is genoemd. “Het stuk bevat heel veel detail”.

Aanbesteding Amstelveen

Doel is versterking van het probleemoplossend vermogen van het gezin, zodat hulp van daarbuiten niet nodig is. Dat is een andere lijn dan Amsterdam en andere gemeenten hebben gekozen. “Heeft dat ook effect op het feit dat wij uit de gezamenlijke aanbesteding met Amsterdam zijn gestapt?” vroeg Zwart.

Bas Zwart (VVD)

“Wij gaan op een andere manier inkopen”, zei Berkhout daarop. Maat hij lieyt in het midden of jeugdzorg nu goedkoper wordt. Uit het voorstel van B&W blijkt dat niet. Dat meldt dat er geen financiële consequenties zijn, met uitzondering van de indexering van de pgb tarieven. “Het pgb tarief moet reëel zijn. Daarom wordt voorgesteld de Consumenten Prijs Index (cpi) van het Centraal Bureau voor de Statistiek te volgen als indexering van de tarieven. Sinds 2015 varieert de cpi van 0,3 (2016) tot 2,6 procent (2019). De cpi kan dus hoger of lager zijn dan de indexering van de budgetten in de gemeentelijke begroting.”

Tekorten steeds groter

De tekorten in de jeugdzorg lopen steeds maar op, waarschuwde Berkhout. Zwart zei het goed te vinden dat het verschil tussen informele en formele pgb zorg duidelijk is beschreven. “Verder hebben ouders (en kinderen) veel ruimte en mogelijkheden om mee te denken en eigen oplossingen aan te dragen. Het is maatwerk. Gezien het detail in de regels hopen wij dat dit ook in werkelijkheid werkbaar is.”

1 REACTIE

  1. Toen ik nog als onderwijzer werkte werd naar mijn idee ook vaak die privacy als dekmantel voor onmacht, onkunde enz. gebruikt. Ik heb indertijd genoeg gevallen aangekaart, maar je kreeg meestal te horen dat er hard aan gewerkt werd, terwijl ik geen bal vooruitgang kon constateren en als je dan doorvroeg, kwam meestal de privacy om de hoek kijken. Je hoeft als buitenstaander heus niet alles te weten, maar wel die zaken die van belang zijn om zo’n kind redelijk te kunnen begeleiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.