Samen met het CDA-raadslid Sandra van Engelen hebben de raadsleden Remco Snoek (VVD), Tawros Aslanjan (D66) en Michel Becker (AVA) schriftelijk B&W gevraagd de door de coronacrisis toegestane uitbreiding van de terrassen op Stadsplein, in het Oude Dorp en aan de Amstelzijde maar zo te laten, ook na de crisis. Officieel vragen zij de gemeente hun verlangens te onderzoeken.

Overigens zijn Snoek en Aslanjan zelf horecaondernemers en is ook Becker een ondernemer, die nauw is betrokken bij de horeca en daarnaast de sportkrant AmstellandSport uitgeeft.

Ruimte

De uitbreiding van de terrassen door corona is een zegen voor de horeca geweest, zeggen de vier. Vooral in het Stadshart, wegens ‘de grote ruimte die daar beschikbaar is, een welkome mogelijkheid om verloren omzetten enigszins goed te maken’.

Op het Stadsplein leidden grotere terrassen ook ver verlevendiging, zeggen de vragenstekkers, die overigens al eerder daarover hebben gepubliceerd. Maar op het Stadsplein reikt het terras nu wel tot op de grond van de fonteinen, die daardoor niet meer werken en door een besluit van de gemeenteraad ter verlevendiging werden aangebracht.

Maar de grotere terrassen zijn volgens Snoek c.s. ‘door velen groots gewaardeerd.’ Het Stadshart kreeg als winkel- uitgaans- en verblijfsgebied voor bewoners, bezoekers en ondernemers een flinke boost, zeggen ze.  “Wij kunnen nu al spreken van een groot succes voor het Stadshart, maar ook zeker voor het Dorpsplein en de Amstelzijde en eigenlijk dus voor heel Amstelveen.”

14 REACTIES

 1. Opmerkingen over belangenverstrengeling liggen natuurlijk voor de hand, maar het is vooral ook een slecht plan. Immers, eenmaal toegestaan is er geen weg meer terug en zullen ook andere horecaondernemers op andere plekken, geschikt voor uitbreiding of niet, dezelfde rechten opeisen met ‘corona’ als argument. En niet alleen horeca-ondernemers zullen hun vinger opsteken. Misschien wil de detailhandel straks ook wel (extra) buitenruimte voor hun activiteiten omdat er maar een beperkt aantal klanten naar binnen mag. Betalen de horecaondernemers trouwens voor die extra buitenruimte of mag het niks kosten?

  Ik denk dat je als gemeente een hoop ellende op je nek haalt als met dit verzoek wordt ingestemd. En áls je er al mee instemt, hou het tijdelijk en zet er een einddatum bij. Dan zien we de fontein op het Stadsplein misschien ook weer eens werken..

  • Wethouder Raat (VVD) gaat die fontein vast verplaatsen naar een locatie waar hij beter tot zijn recht komt.

   Ik mis die leuke fontein maar het scheelt wel een hoop gegil en gekrijs in de echoput die het Stadsplein is. De akoestiek is hier immers beter dan in het Concertgebouw. De portefeuillehouder toont geen begrip voor de nadelen hiervan voor de bewoners.

   Die grote terrassen zijn wel erg gezellig en het klimtoestel biedt de gasten een leuk (stil) spektakel.

  • ‘Denk aan de buren,’ zei mijn moeder als wij te veel lawaai maakten. Niet alleen oudere mensen hebben last van het gegil en geschreeuw bij de fontein. Die kinderen hebben niet minder plezier als zij iets minder hard krijsen. De hardste gillers hebben niet de meeste lol.

 2. De horeca heeft vier lobbyisten in de gemeenteraad. Zij komen op voor hun belangen en laten hun invloed goed gelden. Zijn andere branches ook zo goed vertegenwoordigd? Het winkelcentrum Stadshart kan ook wel zo’n belangenbehartiger gebruiken want aan de portefeuillehouder hebben zij niet veel.

 3. Vanwege de corona kan ik nog volgen, maar om het zo maar te laten voor altijd, vind ik een grote schande. Om te beginnen zit in die fontein een hoop gemeenschapsgeld ,bij Overamstel wordt publieke ruimte bezet, die vaak wordt benut om even uit te rusten door passanten en te genieten van het leuke uitzicht. Ook dit stuk is nog niet lang geleden helemaal opgeknapt met gemeenschapsgeld. En over de Dorpsstraat zullen we het maar helemaal niet hebben! Hierbij was de belangenverstrengeling van VVD& D66 zo overduidelijk, dat je er kotsmisselijk van zou worden.
  En nu willen deze 3 graaiende poenpatsers van zich noemende volksvertegenwoordigers hun grijpvingers ook hier van meester maken.

 4. Persoonsgerichte aanvallen ontmoedigen deelname aan discussies op een openbaar forum als dit. Het publieke debat wordt erdoor verziekt. Het moet toch mogelijk zijn om een opmerking over overlast te maken zonder meteen weer persoonlijk te worden aangevallen.

  Niets is leuker dan het geluid van spelende kinderen. Sommigen van hen gillen en krijsen echter zó hard dat het vervelend wordt voor de omwonenden. Dat geldt niet alleen voor schoolpleinen en andere kinderspeelplaatsen maar helaas ook voor die leuke fontein op het Stadsplein, de Amstelveense echoput.

  Door de vergrote terrassen mis ik die fontein en het geluid van de daar spelende kinderen, maar niet het gegil en gekrijs van sommigen van hen. Het is fijn om in de zomer je ramen en balkondeuren open te hebben en elkaar toch te kunnen verstaan en je eigen muziek te kunnen horen.

  • Die sukkel in het midden niet meer. Die zat ook te vaak aan de toog. Maar ja , hij krijgt nog vaak wel eens een kruimeltje toegeschoven door bijvoorbeeld het schrijven van een reclameboekje voor de Amstelveense horeca. Hij is dan ook een groot kenner

 5. Zojuist ontving ik de ‘Wekelijkse update van het participatieplatform van Gemeente Amstelveen’. Dit wekt de indruk dat communicatie, participatie, publiek debat en dus lokale democratie in Amstelveen een farce is, verspilling van tijd, moeite en gemeenschapsgeld.

  Als de gemeente Amstelveen (bestuurders, raadsleden en ambtenaren) zo graag willen dat burgers van Amstelveen meer gaan participeren en als zij rechtstreeks met hen willen communiceren over dingen die ons allemaal aangaan, dan kunnen zij – bij voorlopig gebrek aan een beter alternatief – gebruik maken van dit openbare forum AmstelveenBlog van Johan Bos. Dat is een soort Stadskroniek die als enige lokale medium de mogelijkheid biedt tot reageren en discussiëren.

  Voorwaarde is dan wel dat daarvoor fatsoenlijke Gebruiksvoorwaarden worden opgesteld. Zolang die ontbreken, zijn persoonlijke beledigingen, smaad, laster en off-topic flauwekul op dat forum toegestaan.

  Er worden voortdurend nieuwe foto’s toegevoegd aan de serie Stadsplein. De meest recente foto’s staan steeds bovenaan.
  Zie: https://start.me/p/1kGqgL/stadsplein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.