Cinema Amstelveen organiseert een filmcursus van zes avonden die op dinsdag 8 september om 19.30 uur start en ook daarna steeds op dinsdag wordt gehouden. De cursus wordt verzorgd door filmwetenschapper Rudi de Boer.  Kosten: € 90 (inclusief een kaartje voor een reguliere film naar keuze in Cinema Amstelveen). Een kaartje voor een  avond van de cursus kost € 16.


Aan de orde komen: Verdwenen en vergeten genres, Filmclichés, Filmstromingen, een spiegel voorhouden, nieuwe genres en oude in een nieuw jasje en Kruisbestuivingen.

Voorkeur

Mensen hebben vaak een specifieke voorkeur voor bepaalde filmgenres of filmstromingen, redeneert de bioscoop. Iedereen kent de meest voor de hand liggende tijdloze filmgenres: de domme actiefilm, de voorspelbare (romantische) komedie, de lange dramafilm, de ongeloofwaardige sciencefiction film of de slechte horrorfilm.

Deze films gaan te vaak uit van kant-en-klare filmformules. Toch zijn deze genres vaak gecompliceerder dan ze op het eerste gezicht lijken. Maar hoe zijn deze genres ontstaan en hoe hebben ze elkaar beïnvloed? Er ontstaan ook steeds nieuwe genres, zoals de found-footage-film en er zijn genres die bijna niemand meer kent, simpelweg omdat ze bijna nooit meer worden gemaakt, zoals het White Picket Fence genre. Daarnaast zijn er ook filmstromingen, die vaak juist wel tijdgebonden zijn, zoals het Duits Expressionisme van de jaren ‘20 of het Italiaans Neorealisme van de jaren ’40 en ’50.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.