Omdat de gemeente dreigt € 5 miljoen minder van het Rijk te krijgen en in dat geval de Onroerend Zaakbelasting (OZB) flink zou moeten verhogen, trekken B&W in Den Haag aan de bel. De regering is van plan gemeenten met dure woningen, waarvan er in Amstelveen nogal wat staan, jaarlijks minder geld te geven. Volgens B&W wordt daar in Den Haag nog dit jaar over besloten.

Herbert Raat

Volgens de Haagse wijze van rekenen zou de ozb-aanslag voor een gemiddelde woning in Amstelveen met € 158,50 omhoog gaan, van € 278,00 naar € 436,50. “Een verhoging van 57%. Dit kan niet de bedoeling zijn”, vindt de gemeente.

Zorgen

B&W maken zich grote zorgen. Vijf miljoen euro minder uit Den Haag kan niet, vinden zij. Dat geld is volgens hen nodig voor het op peil houden van voorzieningen zoals onderwijs, cultuur, sport, groen en veiligheid. ‘Het Rijk dwingt de gemeente met deze plannen om de ozb (onroerendezaakbelasting) fors te verhogen’, zegt zij. Om te voorkomen dat inwoners straks in de portemonnee geraakt worden door dit Rijksbeleid, protesteren B&W in Den Haag.

Rekenmodel

Gemeenten met goedkopere woningen krijgen meer geld uit het gemeentefonds van het Rijk dan gemeenten met dure woningen. Daarvoor wordt een rekenmodel gebruikt waarbij de waarde van woningen (WOZ) wordt meegewogen. In de afgelopen 3 jaar (2017-2019) is de stijging van de woningprijzen in de verschillende regio’s heel erg uit elkaar gaan lopen. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de verdeling.

In Amstelveen steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 34% tegenover een landelijk gemiddelde van 16%. Dat betekent dus 18% meer stijging van de WOZ-waarde in 3 jaar. En daarom krijgt Amstelveen nu al jaarlijks € 2,5 miljoen minder uitgekeerd, zonder enige invloed hierop te hebben en zonder dat er iets veranderd is in de gemeentelijke uitgaven en / of voorzieningen, zegt wethouder Herbert Raat van financiën.

Hogere ozb-aanslag

Hij constateert dat nu in Den Haag wordt overwogen de hogere WOZ-waarden nog veel zwaarder te laten meewegen in de verdeling. Het Rijk gaat ervan uit dat Amstelveen € 18,5 miljoen aan OZB-belasting kan innen, bijna € 7 miljoen meer dan de gemeente werkelijk int. Dit zou een forse stijging van de ozb-aanslag betekenen.

Portemonnee groeit niet

“Het Rijk redeneert dat gemeenten met dure woningen meer belasting kunnen binnenhalen in de vorm van ozb en dus minder nodig hebben van het Rijk om de voorzieningen op peil te houden”, zegt Raat. “Het is echter niet zo dat als de waarde van een woning met 10% stijgt, de ozb met 10% mee stijgt. Dat zou buitensporig zijn en is ook nooit de bedoeling geweest van het Rijk. Het inkomen van de inwoners stijgt ook niet mee. Zij betalen de belasting uit hun inkomen en niet uit hun woningwaarde.”

Niet in stenen

Het inkomen van de inwoner zou naar zijn mening maatgevend moeten zijn. “Het geld zit in stenen en niet in de portemonnee. De gemeente laat de ozb-opbrengst jaarlijks groeien met de inflatie. Het Rijk heeft altijd gezegd dat gemeenten niet mogen ‘cashen’ als de WOZ-waarde sterk omhoog gaat. En dat willen wij ook helemaal niet. Als het nieuwe rekensysteem wordt doorgevoerd en de gemeente voor miljoenen wordt gekort op de rijksuitkering, zijn extra ozb-verhogingen niet meer uit te sluiten. Dan ontstaat er een spanningsveld tussen het op peil houden van onze gemeentelijke voorzieningen, zoals onderwijs en sport, en het extra moeten belasten van de bewoners door de ozb te verhogen.”

Onverantwoord

Mede op verzoek van de gemeenteraad is het college al langer bezig het Rijk duidelijk te maken dat de herverdeling van het gemeentegeld aan de hand van WOZ-waarden niet langer stabiel en verantwoord is. Verder uitbreiden hiervan is ook niet in lijn met het eigen rijksbeleid en heeft onevenredige grote nadelen voor gemeenten met sterk gestegen WOZ-waarden, vinden B&W.

Dat college schreef dat in maart in een brief aan staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en uitte zijn zorgen over de aanstaande aanpassingen in het gemeentefonds.

Die zorgen en argumenten zijn ook onder de aandacht gebracht bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en andere gemeenten. Nu de besluitvorming de afrondende fase in gaat, naar verwachting voor het einde van het jaar, wil het college de financiële problemen die ontstaan nogmaals benadrukken.

6 REACTIES

  1. Nu komt de gemeente wel op voor de mensen die zich een huis van €400.000 kunnen permitteren. Hoeveel jaar heeft Raat en zijn kompanen, de lagere middenklasse en de minima niet in de kou laten staan. En wat betekent nu die verhoging in vergelijking tot de virtuele stijging van de waarde van hun onroerend goed. Hoe durft Raat hierover te piepen zo lang de wachttijd voor starters hier nog 15 jaar is.

  2. Omdat de mensen die zich een huis kunnen permitteren van € 400.000 daar vaak ook hard, samen, voor moeten werken. Die komen niet altijd maar zo uit de lucht vallen. Jarenlange opbouw van kleiner naar groter zodat ook starters een woning kunnen kopen, want doorstroming is hét woord van deze coalitie.

    De waardevermeerdering van de woningen houdt niet in dat dan je inkomen ook meteen vermeerdert. Dankzij de import uit Amsterdam en expats lopen de prijzen hier de spuigaten uit de laatste jaren. Als dat eens halt kon worden toegeroepen, zullen de huizen prijzen normaal stijgen en niet exceptioneel.

    Buiten dat alles is het wéér dat vanuit Den Haag op papier het klopt, maar de praktijk is totaal anders.

    • Zoals dat voorbeeld op amstelveenz. van dat echtpaar met 3 kinderen. Hij was bouwvakker en zij werkte ‘s avonds in een avondwinkel. Die kunnen zich echt een huis van 4 ton permitteren. 😂😂😂

  3. Die ‘vrees’ van Raat is voor de Bühne. Hij wist dat verhoging vd ozb onvermijdelijk was. Hij wekt er alleen maar valse verwachtingen mee. De wethouder dankt zijn populariteit en voorkeursstemmen aan dit soort chicanes. Democratie heeft ook vervelende kanten.

  4. Amstelveen werd afgelopen voorjaar 60 miljoen euro rijker door de verkoop van hun aandelen Eneco. Dit bedrag zou je ook (deels) kunnen inzetten om de klap voor haar huizen bezittende inwoners op te vangen. Politiek is keuzes maken.
    Welke keuze maakt u verantwoordelijk wethouder Raat?

    • Misschien ook eens inzetten voor woningen voor beroepsgroepen die we wel nodig hebben, maar die niet zo veel verdienen dat ze zich een koophuis kunnen veroorloven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.