AmstelveenSport (het voormalige Sportbedrijf) hervat samen met de basisscholen vanaf 24 augustus de MQ scan voor basisschoolleerlingen. De MQ scan meet de motorische vaardigheid van een kind.

De basis motorische vaardigheden van een mens zijn: snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het zijn de vijf bouwstenen van een gezonde ontwikkeling. Kinderen die actief zijn, doen deze vaardigheden spelenderwijs op. Helaas zijn kinderen tegenwoordig minder actief dan vroeger. Terwijl een goede motorische ontwikkeling toch bepalend kan zijn voor de gezondheid op latere leeftijd. Het bevorderen van motorische ontwikkeling van kinderen heeft dus op lange termijn een gunstig effect op de volksgezondheid.

Niet vaardig

In Nederland is geconstateerd dat 28% van de kinderen motorisch onvaardig is. In Amstelveen is AmstelveenSport vorig jaar al begonnen met het afnemen van de MQ scan op een deel van de basisscholen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat ook in Amstelveen 21% van de kinderen onvaardig is, waarvan 8% ruim onder het basis vaardigheidsniveau zit.

Gymzaal

Buurtsportcoach jeugd Erik Beertsen: “Het mooie van de MQ scan is, dat de scan afgenomen wordt in een standaard gymzaal. We gebruiken gewoon het materiaal dat op school aanwezig is. We testen bewegingsvaardigheden zoals balanceren, klimmen, springen, rollen en (hard)lopen. Voor de kinderen voelt het als een gewone gymles. Ze doen er met veel plezier aan mee. Als er geconstateerd wordt dat een kind een bewegingsachterstand heeft, overlegt de school met ons en maken we samen een beweegplan dat past bij het kind. Zo zorgen we ervoor dat het kind op een plezierige manier zijn of haar vaardigheid vergroot. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat alle kinderen in Amstelveen beweegvaardig zijn.”

Half jaar

Als alle MQ scans afgenomen zijn, ontstaat er een goed beeld van de motorische vaardigheid van alle basisschoolleerlingen in Amstelveen. De MQ test zal vervolgens elk half jaar herhaald worden, zodat er inzicht verkregen wordt in de ontwikkeling van deze kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.