Om volgend jaar een beleid op dat gebied uit te werken, heeft de gemeente in kaart gebracht wat zij en haar ongeveer 25 partners nu al doen dierenwelzijn. Dan gaat het niet alleen om ‘gehouden’ honden, katten en cavia’s (om maar een paar dieren te noemen), maar ook om in het wild en bij bijvoorbeeld veetelers levende dieren. In de gemeenteraad, meestal naar aanleiding van een tragische gebeurtenis, is door diverse partijen de laatste jaren aangedrongen op verbetering van dierenwelzijn.

Die verbeterpunten zijn er, blijkt uit de inventarisatie, waarin ook enkele aanbevelingen staan. De gemeente besteedde vorig jaar een ton (een half procent van de gemeentelijke begroting) aan dierenwelzijn, waarvan 65 mille ging naar Dierenbescherming Nederland, die het inmiddels tijdelijk gesloten Dierentehuis Amstelveen beheert.

Wet

Daarmee heeft de gemeente een contract om haar wettelijke verplichting – veertien dagen opvang van zwervende huisdieren – over te nemen. Daarnaast was circa € 18.000 bedoeld voor het transport van dieren door de dierenambulance en € 10.000 voor een vaste subsidie voor het centrum voor (wilde) dierenopvang De Toevlucht in Amsterdam. Het resterende bedrag van circa € 7000 was bedoeld voor onverwachte kosten zoals de opvang van knaagdieren en reptielen.

Raakvlakken

Overigens heeft dierenwelzijn ook raakvlakken met tal van andere beleidsterreinen. Niet alleen met bijvoorbeeld speelboerderij Elsenhove en Natuur- en Milieu Educatie, maar ook met bijvoorbeeld de bouwactiviteiten. “We denken bijvoorbeeld aan ‘natuurinclusief bouwen’”, zegt wethouder Floor Gordon van zowel Ruimtelijke Ordening als Duurzaamheid.  Zij doelt op de integratie van natuur in bouw en directe omgeving en het stimuleren van biodiversiteit. “Bijvoorbeeld door het plaatsen van inbouwstenen of nestkasten voor vogels, vleermuizen en insecten. Maar ook door het laten groeien van vegetatie op daken of gevels.” De gemeente kan dat zelf regelen als zij opdrachten heeft voor de bouw van panden, bruggen en fietspaden, maar zij wil dat ook stimuleren voor woningcorporaties, particuliere opdrachtgevers of beleggers. “Hoe mooi zou het zijn als die het als nieuwe ‘standaard’ omarmen”, zegt Gordon. Een ambitie van de gemeente kan naar haar mening ook zijn de ketensamenwerking tussen de diverse organisaties te professionaliseren, waarbij het dier centraal staat. “Bijvoorbeeld de samenwerking tussen Dierentehuis Amstelveen en Dierenambulance De Ronde Venen. Ik kijk ernaar uit om er komend jaar gezamenlijk voor te zorgen dat Amstelveen een diervriendelijke stad is en blijft.”

Ketenpartners

Maar volgens sommigen is Amstelveen op dit moment niet diervriendelijk genoeg en voldoet het bijvoorbeeld wat opvang van verongelukte wilde en gehouden dieren betreft voornamelijk aan de wettelijke eisen. Afgezien van Elsenhove dan. Maar de inventarisatie die nu aan de gemeenteraad en ketenpartners wordt voorgelegd moet gespreksstof opleveren, die volgens Gordon verder moet gaan dan die wettelijke taken. Omdat dierenwelzijn nu eenmaal een veel breder begrip is dan goed zijn voor de huisdieren. De wethouder staat het aangaan van een (directe) subsidierelatie met partijen voor ogen, die de besturing en transparantie van (financiële) verantwoording ten goede komt.

Budget

Na de inventarisatie moet er een nieuw beleid komen waarin behalve rechten en plichten ook ambities van de gemeente staan, die trouwens in het coalitieakkoord zijn aangegeven. Maar er moet nu een complete uitvoeringsagenda dierenwelzijn komen, vol concrete maatregelen om het te bevorderen, met een planning en budget.

Intussen beseft de gemeente dat zij wel maatregelen kan nemen op het gebied van natuurbescherming, biodiversiteit en groenbeheer, die ook een raakvlak met dierenwelzijnsbeleid, maar veelal beperkte invloed heeft op wat ook daarvoor verantwoordelijke derden doen. En dan wordt niet alleen gedacht aan organisaties, maar ook aan eigenaren van gehouden dieren, variërend van honden en cavia’s tot koeien, varkens en honingbijen.

Ritten

Het dierenwelzijnsbeleid van Amstelveen is tot nog toe niet vastgelegd in een gemeentelijke beleidsnota. De gemeente volgt de landelijke wetgeving en voert op basis hiervan de gemeentelijke taken uit. Door de dierenambulance, die dus achttien mille kreeg en voornamelijk met vrijwilligers werkt, werden vorig jaar 539 ritten uitgevoerd en De Toevlucht in Amsterdam ving 479 wilde dieren op, waarvan 374 vogels en 105 zoogdieren.

Aanbevelingen

Aanbevelingen van B&W via de inventarisatie zijn onder meer de samenwerking tussen gemeente en politie bij bijtincidenten (inclusief die in het Amsterdamse Bos) te optimaliseren, hondenbezitters meer bewust te maken van de aan loslopen verbonden risico’s, het aantal op te vangen dieren bij De Toevlucht te verminderen door met inwoners (ook op scholen) te communiceren wat zij wel en niet moeten doen, natuurinclusief bouwen en de dierenambulance een rol te laten spelen bij informatie over aanleg van fauna-passages.

Foto: Elsenhove

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.