Hoewel exact hetzelfde stond op amstelveenblog.nl reageert het bestuur van Stadsdorp Elsrijk alleen op wat directeur Rudolf Switser van het Openluchthater zei in het Amstelveens Nieuwsblad. “Wij vinden het jammer dat hij niet voor zijn vertrek een opbouwend gesprek heeft gevoerd met ons en zonder overdracht is weggegaan”, zegt het in de wekelijks verschijnende nieuwsbrief.

In tegenstelling tot Switser zegt het bestuur dat het openluchttheater altijd bestemd was voor alle inwoners van Amstelveen, voor een laagdrempelige toegangsprijs van € 5 per evenement (houders van de Amstelveenpas betalen € 2,50), en nket alleen voor de wijk Elsrijk. “Wij hebben onze activiteiten altijd bekend gemaakt in de Amstelveens media.”

Onjuist

Onjuist is volgens het bestuur Switsers opmerking dat vrijwel de voltallige werkgroep Openluchttheater Elsrijk (OLTE) is opgestapt. Het kwam op een halvering neer. Drie leden gingen, drie bleven. “Inmiddels hebben zich al weer een oud werkgroeplid en een  nieuwe enthousiaste vrijwilliger gemeld om de werkgroep te komen versterken.”

Gemeente

Ook is het niet waar dat Rudolf Switser voor alles goedkeuring moest vragen aan het

Openluchttheater
Openluchttheater

bestuur, meldt dat laatste nu. “Hij bracht, net als de andere leden, zijn ideeën en plannen in bij de werkgroep OLTE, vervolgens werden deze plannen uitgevoerd omdat het goede plannen en ideeën waren.” Het bestuur geeft wel toe dat contacten met de gemeente via dat orgaan liepen, wat Switser ook niet zinde. “Omdat wij naar de gemeente toe verantwoordelijk zijn voor een goede gang van zaken. Het klopt dat wij Rudolf Switser in dit kader een aantal keren hebben moeten aanspreken op solistisch gedrag.”

Kleinschalig

Zes jaar geleden werd het openluchttheater – dat vele jaren een theaterfunctie voor heel Amstelveen had – door een aantal bewoners van Elsrijk, met financiële hulp van de gemeente, nieuw leven ingeblazen. De bewoners initiatiefgroep (BIG), later Stadsdorp Elsrijk, ontfermde zich erover. “Vanaf de nieuwe start is het openluchttheater door ons en de gemeente gezien als een kleinschalig culturele instelling zonder winstoogmerk, gerund door vrijwilligers”, verklaart het bestuur.

Bostheater

Rudolf Switser maakte een vergelijking met het Bostheater in het Amsterdamse Bos, maar de is volgens het bestuur onjuist. “Wij moeten opereren binnen de door de gemeente afgegeven vergunning, passend bij een kleinschalige culturele instelling en dat is dus geen commerciële onderneming met betaalde functies. Het openluchttheater draait dankzij de inzet van ruim 30 enthousiaste vrijwilligers vanuit heel Amstelveen.”

De verklaring is ondertekend door Seerp de Blauw (voorzitter), Hans Steenvoorden (penningmeester), Karin Dumas (Secretaris), Annemarie Wijnbergen (Openluchttheater en clubs), Coby Cornielje (communicatie, wijkinitiatieven en clubs), Eric Snoeijs (sociaal beheerder), Sacha de Ruiter (wijkcoach) en Nico Egbers (archivaris).

10 COMMENTS

 1. Het openluchttheater is de wijk ontstegen. Nu voor geheel Amstelveen. Maw bedenk een andere constructie om dit te besturen.

  • Ben het helemaal eens en een dergelijk theater mag geen clubje zijn van een stadsdorp bestuur. Dit is een gemeentelijke aangelegenheid en voor alle inwoners, zie poppentheater Amstelveen!

 2. Als wijkbewoner in Elsrijk zit ik niet te wachten op zo een nieuwsbericht waarin het bestuur zich openlijk gaat lopen verdedigen alsof hier een politiek steekspel gaande is waar ze wijkbewoners mee lastig vallen. Laten ze zich op de wijk richten ipv nutteloze nieuwsbrieven rondsturen. Wat heb ik hier als wijkbewoner nu aan? Ik denk alleen maar wat een onzin allemaal.

  • Ja dit gaat echt wel een grens over, achterbaks ook en tzt zal de werkelijke toedracht van het verhaal wel aan het licht komen.

 3. Natrappen via de media. Pijnlijk. Dit heeft niets meer met besturen te maken. Laten wij hopen dat zij hun zaakjes weer op orde krijgen, tot plezier van alle Amstelveners die het Openluchttheater een warm hart toedragen.

  • Hoe laag wil je als ‘bestuur’ zinken. Bij het communiceren op een dergelijke manier, laat je je zelf flink in de kaart kijken. Naar mijn idee een zwaktebod en ruikt niet fris. Volgens mij moet dat bestuur maar eens flink doorgelicht worden.

 4. En niet alleen via de media maar dus ook via een email-nieuwsbrief die bedoeld is voor informatie over activiteiten in Elsrijk aan de Elsrijkers per email. Dat is beetje misbruik maken van de positie die dat Elsrijk-bestuur heeft. Alsof ook maar een bewoner van de wijk behoudens het bestuur dat interesseert.

 5. Nogal een rare gang van zaken bij dat bestuur van Stadsdorp. Krijg het idee dat daar heel wat ego’s spelen en er met modder wordt gegooid. Dit theater verdient een grotere plek in onze gemeente en onze gemeente verdient een mooi en degelijk bestuurd openluchttheater, net zoals andere steden/gemeentes in het hele land dat hebben.
  Hoezo is dat een alleenrecht voor een klein groepje bewoners die rondom dat park wonen waarin het theater is gelegen? Dit mag toch niet een privilege, laat staan clubje blijven van een groepje mensen dat ooit het onkruid heeft gewied om het amfitheater (na een paar decennia) weer zichtbaar te maken?
  Er mogen wat mij betreft trouwens ook best vaker artiesten van naam komen, maar ik zag op de website van het theater dat de programmering al steeds een hoger niveau kreeg met ook vaker nationale en zelfs internationale artiesten.
  Als dát het werk en de visie is van de opgestapte directeur en zijn team, dan is het een jammerlijk gemiste kans, juist voor ons Amstelveen, bij zijn (misschien wel terechte)vertrek!
  Beste gemeente doe je best om hier zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden, want wij verdienen een mooi en breed cultuuraanbod én een eigen Amstelveens Openluchttheater.

  • Ik meen dat de hr. Raat cultuur in zijn portefeuille heeft. Tijd dat hij zich op dit dossier werpt en naar ik hoop een constructie voor bedenkt om er een leuk en hoogstaand openluchttheater voor iedereen van te maken wat het in het verleden ook is geweest.

   • Aan die opgestapte directeur en zijn team zal het vast niet liggen om dat te realiseren! Er zijn via het CDA inmiddels al vragen gesteld voor in de raad en volgens mij is de heer Raat zelf ook op de hoogte van dat gedoe met het stadsdorp bestuur Amstelveen krijgt langzaamaan een veel breder cultureel podium , daar wordt binnen de gemeente al hard aan gewerkt en laten we hopen dat het Amstelveens opentheater binnenkort inderdaad weer die prominente plek krijgt die het verdient!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.