Van drie flatgebouwen – respectievelijk aan Laan van de Helende Meesters, Kostverlorenhof en Lindenhof – is de gevelbekleding mogelijk niet optimaal brandveilig. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente. Nader onderzoek door de gebouweigenaren moet uitwijzen of er inderdaad sprake is van brandgevaar. De gemeente stuurt hen hierover een brief.

De Volkskrant schreef woensdag over de brandveiligheid van hoogbouwpanden in Nederland, naar aanleiding van de vraag van de minister van Binnenlandse Zaken (eind 2018) aan gemeenten die te onderzoeken. Aanleiding voor die vraag was grote flatbrand in Grenfell-toren in Londen, drie jaar geleden. Met een risicotool van de minister is de gemeente Amstelveen aan de slag gegaan.

Daaruit kwamen drie flatgebouwen waarvan de gevels mogelijk een risico vormen, zegt wethouder Herbert Raat van handhaving.  “De pandeigenaren zijn primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid, maar als gemeente houden we de vinger aan de pols. De behandeling van deze drie heeft onze prioriteit.”

Vervolg

Na de inventarisatie heeft de gemeente een plan van aanpak opgesteld. De eigenaren krijgen binnenkort een brief met haar conclusies en het verzoek een onderzoek in gang te zetten. Ook wordt gevraagd de bewoners te informeren over de stand van zaken.

De gemeente ziet erop toe dat de eigenaren de onderzoeken naar de brandveiligheid van de gevels uitvoeren en, indien nodig, maatregelen nemen om die te waarborgen. Het is op dit moment niet duidelijk of er sprake is van een brandgevaarlijke situatie in de drie hoogbouwpanden.

Inventarisatie

Overigens voldeden in sommige andere gemeenten na een eerste verkenning meer panden niet aan de eisen. In Nijmegen bleken het er na de eerste inventarisatie 63 te zijn, maar na een nader onderzoek nog maar twaalf.

In samenspraak met de Vereniging Bouw- en woningtoezicht Nederland (VBWTN) en Brandweer Nederland heeft de minister een protocol Inventarisatie en onderzoek brandveiligheid gevels opgesteld en naar de gemeenten gestuurd. Hiermee zijn de meest risicovolle gebouwen in de gemeente geselecteerd en onderzocht.

3 REACTIES

  1. Weer zo’n voorbeeld van slechts halve transparantie. Je zult maar aan de Laan van de Helende Meesters, Kostverlorenhof of Lindenhof wonen. Welke flats betreft het hier?

    • Bij Laan der Helende Meesters wordt volgens mij gedoeld op het long stay hotel, dat aan de noordkant 10 woonlagen heeft en aan de zuidkant 13. Dat is het hoogste pand daar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.