Burgers met een extreem laag inkomen, zogenaamde minima, krijgen als zij een zogenoemde Amstelveenpas hebben, eenmalig een toeslag van € 50 (alleenstaande) of € 70 (alleenstaande ouder of gezin) om extra kosten door de Coronacrisis te kunnen opvangen.

Amstelveenpashouders met een bijstandsuitkering komen ook in aanmerking voor de regeling zonder dat het invloed heeft op hun uitkering.

Kosten gestegen

Sinds de coronacrisis zijn een aantal kosten toegenomen. Onder meer is het levensonderhoud duurder, omdat inwoners zijn meer thuis en ook wordt meer water en gas / elektra gebruikt, weet de gemeente. Verder hekken de hygiënemaatregelen er in, zoals de kosten voor desinfecteermiddelen en mondkapjes, alsmede kleding (de kledingbank is tot 1 september gesloten waardoor minima niet tegen sterk gereduceerd tarief kleding kunnen meenemen).

Participatieraad

De Participatieraad Sociaal Domein Amstelveen (PSD) onderschrijft het probleem van extra kosten en heeft hier advies over gegeven. Intussen lijkt de bijdrage van de gemeente een druppel op een gloeiende plaat, vinden critici.  Wethouder Marijn van Ballegooijen van welzijn en werk en inkomen geeft toe dat mensen een minimuminkomen zijn getroffen door de coronacrisis. “Deze tegemoetkoming doet recht aan het feit dat ook zij hierdoor geconfronteerd zijn met extra kosten in hun huishouden,” zegt hij.

3000 mensen

In totaal komen 1400 hoofdpashouders van de Amstelveenpas in aanmerking waarmee bijna 3000 mensen geholpen zijn, meldt de gemeente. Financiering vindt plaats via het door de gemeenteraad ingestelde noodfonds. De Amstelveenpashouders krijgen een informatiebrief over de eenmalige toeslag.

2 REACTIES

  1. Het kon er van af die €50,—! Alsof deze groep het zich nog kan permitteren om extra kosten te maken. De afgelopen jaren is de bijstand steeds meer een afgekloven bot geworden. Het is tegenwoordig onmogelijk om van enkel de bijstand rond te komen. Daarom heeft men dat kapitaalverslindende toeslagencircuit opgetuigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.