Een winstwaarschuwing, noemde wethouder Herbert Raat van Financiën het dinsdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Daar stond de beleidsluwe Perspectiefnota op de agenda, die doorgaans de contouren van de volgende begroting bevat. Deze keer is het anders door de coronacrisis en beslist de gemeenteraad pas in november bij de behandeling van de échte begroting 2021 over het te volgen beleid.

Herbert Raat

Corona en de daaraan verbonden economische crisis is eind van dit jaar niet voorbij, waarschuwde Raat. Dus ook niet bij het opmaken van de begroting en heel het gemeentelijke beleid voor volgend jaar. Diverse oppositiepartijen vonden dat er raadsbreed suggesties moeten komen en men over de eigen politieke schaduw heen moet stappen om de ergste problemen van de eeuw op de lossen. Raat was geneigd die weg wel te kiezen, maar waarschuwde tegelijk dat er nu eenmaal ideologische verschillen zijn. “We kunnen niet met tien partijen in de cockpit zitten”, zei hij, verwijzend naar de drie die op dit moment toch de coalitie vormen (VVD, D66 en PvdA), waarop B&W rusten. “Maar wij hebben richting de begroting niet alles rond en 2021 wordt een politiek tussenjaar. Doordat wij er financieel door een verstandig beleid, waarmee de gemeenteraad instemde, goed voorstaan, kunnen wij een sociale gemeente blijven.”

Stresstest

Hij voelde wel voor de door Bert de Pijper van de ChristenUnie voorgestelde zogenoemde

Ruud Kootker

‘stresstest’ op financieel gebied, die ook banken geregeld doorstaan. Raat zei daar één keer per jaar mee te komen. In grote lijnen was men het in de raadscommissie wel met de wethouder eens, al maakte Patrick Adriaans van de SP wel de opmerking dat men dan wel niet gezamenlijk in de cockpit plaats neemt, maar zich intussen wel uitspreekt over de koers van het vliegtuig. De gemeente moet volgens hem vooral een sociaal hart laten zien. Dat betoogde ook Martin Kortekaas van GroenLinks, die onder meer pleitte voor ‘eerst de fiets, dan de auto’ in het toekomstige beleid.

Lenen

Het CDA pleitte bij monde van burgerraadslid Nieuwendijk voor geld lenen als dat nodig is, gelet ook op de gezonde positie. Maar Raat reageerde daarop met de melding: ‘Geld lenen kost geld.’ Hij bleek er geen voorstander van te zijn en die weg zo lang mogelijk uit te stellen.

Verstandig

Ruud Kootker van bbA, die steeds gepleit had voor een gezamenlijke aanpak van de problemen, vond de wist waarschuwing verstandig. Hij wilde, zoals ook andere oppositiepartijen, wel invloed hebben op het proces naar de begroting toe. “Het is en blijft, zoals Herbert Raat ook zei, een politiek bedrijf, waarin partijen nu eenmaal verschillende uitgangspunten hebben”, gaf hij toe. Maar zijn visie was meer op samenwerking dan op het benadrukken van de verschillen gericht.

Jammer

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali (GroenLinks)

Raadslid Coumans van de VVD leek vooral van de verschillen uit te gaan. “Ik ben het niet met de VVD eens al die zegt niet te kunnen samenwerken in deze moeilijke tijd”, zei Kootker.

Kortekaas was het eens met de pleidooien voor samenwerking. “Hoe jammer zou het zijn als men niet eens begint aan de weg naar een raadsbreed akkoord”, zei hij. “Wij willen niet allemaal in de cockpit zitten, maar wel ideeën inbrengen, zodat we niet de kans verspelen op de grootst mogelijke draagkracht.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.