Amstelveen mag dan een volgens velen rijke gemeente zijn, rijkdom en fatsoen hebben blijkbaar niets met elkaar te maken. Elite, zeg maar de min of meer vaste groep mensen die men altijd op recepties en andere bijeenkomsten van de gemeente ziet, onderscheidt zich geenszins van minder bedeelden in asociaal gedrag. Dat spreiden zij dat vooral gezamenlijk tentoon rond supermarkten in deze coronacrisis.

Zelf zie ik het geregeld bij Bankrashof, waarin behalve Deen ook Lidl is gevestigd. Maar ook bij andere wijkwinkelcentra scoren zij op de hoogste sporten van de ladder naar ergerlijkheid. Applaus voor medewerkers van die winkels, dat soms op televisie klinkt, kan die niet verhullen. Eigenlijk zegt het niets over de samenleving.

Karren

Ik doel op de karren van de supermarkten die men in deze coronatijd verplicht is te gebruiken, opdat men – vertelde zo’n Deen-jongen mij – weet hoeveel mensen zich in de winkel bevinden. De karren zijn tegenwoordig goeddeels niet aan elkaar gekoppeld, waardoor men geen munt in het mechanisme hoeft te stoppen om er gebruik van te maken. Die service wordt allerminst met welwillendheid beloond. Integendeel. Ver in de omtrek en op parkeerplaatsen zag ik dikwijls de lege karren, waarvan de inhoud in soms dure auto’s was overgeladen. Men is vervolgens te lamlendig om die kar weer terug te brengen waar die gehaald zijn. Soms zag ik zelfs karren op plekken waar auto’s horen te staan. Kennelijk was men na het lossen gewoon weggereden. Er rust toch geen boete op, want BOA’s hebben in dit geval geen handhavend been om op te staan. Zodat medewerkers van de supermarkten stad en land moeten aflopen om hun alom zwervende karretjes weer te zoeken.

Een van hen was het met me eens, toen ik het gedrag van inwoners asociaal noemde. Ik zou maar een vorm van statiegeld gaan heffen van bijvoorbeeld een tientje. Maar ja, de betaling lijkt dan weer een probleem te worden. Een straf kan ik ook niet echt bedenken. Hoezo inclusieve stad?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.