Zonnehuis De Luwte aan het Wimbledonpark 361 is een van de 25 verpleeghuizen in Nederland waar bij wijze van proef met de versoepeling van de bezoekregeling is begonnen. In elke GGD-regio wordt op één locatie onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per bewoner toegestaan en voor de regio Amsterdam-Amstelland is dat dus De Luwte.

De monitoring van de versoepeling van de maatregelen wordt gedaan door de Academische Werkplaats Ouderenzorg (AWO). Met de kennis en ervaring die worden opgedaan wil het kabinet na 25 mei deze bezoekregeling eventueel stapsgewijs en voorzichtig op meer locaties toepassen.

Spannend

Hoewel zij zegt enorm blij te zijn met de versoepeling vindt regiomanager Willemijn Wittkämper de maatregel ook spannend. ‘Wij gegeven ons op onbekend terrein”, meldt ze. “Het risico van het virus is er nog steeds. We moeten zorgen voor voldoende afstand tussen bezoek en zorgmedewerkers en medebewoners.” Dat wordt volgens haar een puzzel, omdat men de leefruimte van bewoners niet wil beperken. In De Luwte wonen mensen met dementie en die begrijpen of onthouden vaak de afstandsregel niet. “Ook daar moeten we dus naar kijken. Het is echt een voorzichtig proberen,’’ zegt Wittkämper.

Strikte voorwaarden

Iedere bewoner krijgt de mogelijkheid eens per week zijn of haar bezoek – één vaste persoon –  te ontvangen. De bezoek(st)er komt op afspraak en krijgt bij de entree van het Zonnehuis een gezondheidscheck, inclusief een temperatuurmeting. Daarna volgt hij of zij een vaste route naar de eigen kamer of appartement van de naaste. Er zijn ook extra hygiënemaatregelen: Voordat iemand de lift betreedt, desinfecteert men bijvoorbeeld de handen. Is er sprake van dementie bij de naaste dan draagt de bezoeker een mondkapje. Wittkämper: “Het doel is door te mogen gaan met deze versoepeling, ook na 25 mei. Met elkaar, ook met het bezoek, moeten we er voor zorgen dat het veilig blijft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.