De gemeente zoekt weer nieuwe leden van de kinderraad en een dito kinderburgemeester. Die worden namelijk maar voor een jaar benoemd en zijn dus weer weg, voordat zij enige invloed op het politieke klimaat in de stad kunnen hebben. Alle Amstelveense kinderen uit groep 6 of 7 kunnen zich opgeven tot en met 31 mei 2020, hoe dit moet is te lezen op www.amstelveen.nl/kinderburgemeester.  

Amstelveen zoekt een opvolger voor kinderburgemeester Lieuwe, wiens achternaam nooit openbaar werd, anders dan die van zijn collega in Aalsmeer. Maar communicatie-experts besloten dat die achternaam voor het publiek geheim moest blijven, anders dan die van de ‘echte’ burgemeester Tjapko Poppens.  De gemeente zoekt ook kandidaten voor de kinderraad, zegt maar de ‘afgevallenen’ in de wedstrijd om het kinderburgemeesterschap.

Leuk

Onderwijs- en jeugdwethouder Frank Berkhout zegt dat de gemeente de mening van kinderen belangrijk vindt, hoewel in de politiek nooit naar de kinderraad wordt verwezen. Maar volgens Berkhout praat de kinderraad mee over thema’s die hij belangrijk vindt. “Het is leuk te zien met welke ideeën de kinderen komen. Zij kijken toch nét even anders tegen onderwerpen aan,” zegt hij. “Uit de nieuwe kinderraad wordt de nieuwe kinderburgemeester gekozen. Lieuwe heeft het dit jaar fantastisch gedaan. Het was zeker geen gemakkelijk jaar om kinderburgemeester te zijn, maar hij heeft het goed opgepakt.”

Nadenken

De kinderraad komt een aantal keren per jaar bijeen en samen denken de leden ervan na over een thema, meldt de gemeente. De invloed van die brainwash op het beleid is volslagen onduidelijk. Tijdens de eerste bijeenkomst kiezen de kinderraadsleden het thema, dit jaar ‘natuur en milieu’ en vorig jaar ‘armoede’. Een van de bijeenkomsten is een werkbezoek aan een organisatie die te maken heeft met het gekozen thema en zegt advies nodig te hebben. ‘De kinderen werken dus aan een écht project’, zegt de gemeente.

Interview

De kinderburgemeester is volgens haar het gezicht van de kinderraad en vervult ceremoniële taken, zoals lintjes doorknippen, een boek overhandigen tijdens de Kinderboekenweek en Sinterklaas ontvangen. Ook moet de kinderburgemeester wel eens een interview geven of een toespraak houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.