Manou Zijlstra (11) heeft de door stichting Amstelveen Oranje (AO) en de Amstelkidskrant georganiseerde gedichtenwedstrijd over vrijheid gewonnen. Zij mocht op Bevrijdingsdag haar gedicht in het park Stadstuinen voor het lokale tv-station RTV Amstelveen, waarmee OA kennelijk een exclusieve relatie buiten andere media onderhoudt, voorlezen.

De Amstelkidskrant is opgezet door de voormalige redacteur van AmstelveenZ Marloes Smit, nu zelfstandig onderneemster, en bevat vooral lokaal nieuws. Twee proefnummers verschijnen dankzij de gemeente en de onderwijskoepels Amstelland en Amstelwijs van respectievelijk openbaar en christelijk onderwijs. Smit en voorzitter Frank Kuyper van Amstelveen Oranje vormden de jury voor de wedstrijd, waarvoor alle kinderen in Amstelveen gedichten konden schrijven.

Jongere

Eerst zou in de Stadstuinen het feest worden gevierd ter gelegenheid van het feit dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd na vijf jaar oorlog.  “Dat we 75 jaar bevrijding nu niet op de manier die we eerst hadden gepland met elkaar kunnen vieren in deze tijd, betekent natuurlijk niet dat we onze gedachten niet met elkaar kunnen delen”, zegt Kuyper.  “Het is bijzonder te lezen hoe ook de jongere generatie het belangrijk vindt stil te staan bij vrijheid.”

De Amstelkidskrant wordt verspreid via de basisscholen. Volgens de redactie wordt vee aandacht besteed aan duurzaamheid, gezond leven en wat de gemeente ‘mediawijsheid’ noemt.

Gedicht

Het vers dat de 11-jarige Manou declameerde, luidde:

Vrijheid

Dan kan je doen wat je maar wil
En zeggen wat je denkt
Het betekent heel veel
Als je iemand liefde schenkt

Aardig zijn voor elkaar
Juist in deze tijd
Een hartelijk gebaar
Een mooie tekst met stoepkrijt

75 jaar geleden was de oorlog voorbij
Weer door met het leven

Daarom vieren we altijd 5 mei
En heb ik dit gedicht geschreven

Hoeveel deelnemers er in totaal aan de wedstrijd waren, is onduidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.