Alle coronaperikelen wassen niet weg dat Amstelveen, tien jaar vooruit lopend op wat landelijk zou moeten, al in 2040 van fossiele brandstoffen af wil zijn. Dat gaat volgens berekeningen van een Amsterdamse wethouder minimaal een miljard euro kosten, maar daarover is de gemeentelijke ‘Visie op zonne-energie’ nog niets te vinden. Het gaat over het vergroten van het duurzaam opwekken van energie door middel van zonnepanelen. Van vrijdag 30 april is de visie zes weken ter inzage. Dat kan wegens de coronacrisis alleen digitaal via www.amstelveen.nl/duurzaamheid/publicatie/duurzame-gemeente_visie-op-zonne-energie-ter-inzage.

Floor Gordon bij ‘zonneweide’

Er wordt nu ongeveer vier procent van de benodigde energie duurzaam opgewekt, constateert wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid en Ruimtelijke Ordening. Zij beschouwt het als belangrijke opgave dat percentage substantieel te verhogen door middel van zonnepanelen. “Zon is een schone energiebron.” Met de richtinggevende en uitnodigende visie (‘ja, mits’) zet volgens haar Amstelveen in op het vergroten van de kansen op zonnestroom. Maar zij heeft wel door dat de daarvoor beschikbare ruimte schaars is. En er moet ook gebouwd worden, terwijl de gemeente bovendien naar 125.000 inwoners wil groeien.

Spelregels

“Wij stellen concrete spelregels voor, waaraan voldaan moet worden”, zegt ze. “Een kwalitatief goede inpassing van zonnepanelen in de omgeving is essentieel.” In de visie worden onder meer zonnepanelen op grote daken en in combinatie met infrastructuur, zoals langs de A9 of boven parkeerterreinen aanbevolen. “Multifunctioneel ruimtegebruik”, noemt Gordon dat. “Wij nodigen initiatiefnemers en anderen van harte uit met ons de dialoog hierover te voeren.”

RES

De Visie op zonne-energie heeft een relatie met de Regionale Energie Strategie (RES). Net zoals in de RES gaat het in de Visie op zonne-energie over de relatie tussen het grondgebruik en het opwekken van energie. In de concept Regionale Energie Strategie zijn zoekgebieden opgenomen. In Amstelveen vallen hieronder het nog te realiseren Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ) en directe omgeving. Andere zoekgebieden betreffen grote daken en combinaties met infrastructuur zoals langs de A9, onder andere ter hoogte van de Krijgsman. Waar in de RES zoekgebieden zijn geformuleerd, is in de Visie op zonne-energie ook geformuleerd op welke manier die in de gemeente kunnen worden ingevuld. Bij de locaties uit de zoekgebieden wordt hiermee gekeken naar goed en multifunctioneel ruimtegebruik en goede ruimtelijke inpassing, zegt de gemeente. Op de website vindt men ook informatie ober reageren op de visie.

1 REACTIE

  1. Vijftig jaar nadat de Club van Rome het rapport ‘Grenzen aan de Groei’ uitbracht, wordt nu nog steeds slechts vier procent van de benodigde energie duurzaam opgewekt.

    Met de doelstelling om per 2040 onafhankelijk te zijn van (eindige) fossiele grondstoffen loopt Amstelveen niet tien jaar vooruit maar tientallen jaren achter op wat men had moeten doen om menselijk leven ook in de toekomst mogelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.