B&W weten totaal niets van de drama’s achter de deuren van verpleeghuizen in Amstelveen. Wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg mag dan samen met de burgemeester daar bloemen hebben uitgedeeld, maar hij blijkt niets te doen ter bescherming van het zorgpersoneel. Dat is de conclusie van de SP in de gemeenteraad op basis van de antwoorden die de fractie kreeg op per mail aan de wethouder gestuurde vragen.

Marina Casadei

Blijkbaar verbijsterend vond de SP het blijkbaar dat in een uitzending van de lokale omroep Brentano directeur Lies Zuidema vertelde dat zij liever niet aan beschermende kleding doet, omdat sterk dementerende bewoners medewerkers achter die maskers niet herkennen. Alleen als men zeker weet dat een bewoner met corona besmet is, wordt ervoor gezorgd. Een slap verhaal, vindt de SP. Volgens haar is een werkgever te allen tijde verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel. “In dit geval is veiligheid belangrijker dan herkenbaarheid. Als duidelijk wordt dat een bewoner besmet is en al die tijd werd verzorgd door zorgpersoneel zonder beschermende middelen, is het leed al geschied en het virus overgedragen.”

RIVM

Uit de antwoorden bleek dat de sporadisch geteste mensen in verpleeghuizen niet

Lies Zuidema

meetellen in de cijfers van het RIVM. Ook over degenen die overlijden aan corona weet men bij die instelling niets als zij niet getest zijn, constateert Marina Casadei van de SP. Zij vraagt zich af of de wethouder wel geïnformeerd heeft naar de actuele situatie bij de verpleeghuizen en gevraagd hoe de gemeente kan helpen bij wat nodig is. “We zien de Amstelveense expats allemaal met mondkapjes lopen. Is er geïnformeerd hoe zij daaraan komen”, zegt Casadei. “Is er geïnformeerd bij  andere gemeenten naar de maatregelen om de zorgmedewerkers zo veilig mogelijk te laten werken? Zijn er wellicht lokale ondernemers die beschermende kleding, mondkapjes, en dergelijke kunnen produceren?”

Besmet

Er kwamen wel antwoorden op de vragen van de SP maar die constateert dat mem nog steeds niet weet hoeveel bewoners en medewerkers er inmiddels zijn besmet met het virus. Zelf baseert de partij zich op informatie van zorgpersoneel om te weten dat in het Huis aan de Poel diverse medewerkers het virus opliepen. “Dat bleek uit bij de GGD gedane testen.”

De SP heeft ook expliciet gevraagd naar de situatie bij de GGZ-instellingen en de woongroepen van Ons Tweede Thuis (OTT) en de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW). “Deze vragen zijn door het college helemaal niet beantwoord. Wellicht dat het geen onrust wil creëren bij de Amstelveense bevolking, maar mensen in onwetendheid laten wekt ook onrust.”

ZZP

Volgens de partij moet een college dat noodlijdende ondernemers en ZZP’ers te kan ondersteunen ook in staat zijn alles in het werk te stellen om het zorgpersoneel veilig haar werk te laten doen. “Maar het college kiest ervoor zich te verschuilen achter landelijke regelgeving”.

4 REACTIES

  1. Waar niet is, verliest de keizer zijn recht, maar zeg dat dan ook en ga geen verhaaltjes ophangen. Ik vind een het een vrij terechte vraag, dat hoe expats wel aan mondkapjes komen. ( ik weet niet of het de goede zijn) en gewone Amstelveners niet.

    • Nee hoor, ik heb al een klein voorraadje , opgestuurd gekregen van een vroegere leerling van me uit China, want ze wist dat ik tot de risicogroepen behoorde. Lief hè!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.