Uitvoering van bouwprojecten stagneert hier en daar doordat sommige bouwvakkers naar hun thuisland zijn vertrokken, anderen ziek werden, materiaal vaak uit het buitenland moet komen en op de bouwplaatsen 1,5 meter afstand bij het werken moet worden gehouden. Dat zei wethouder Floor Gordon van onder meer Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening vrijdag in een aan de coronacrisis gewijde informatieve bijeenkomst voor raadsleden.

Ongeveer 150 aanvragen om financiële steun uit het lokale noodfonds kwamen er tot nu toe bij de gemeente binnen, vertelde zij. De gemeente poogt op allerlei manieren bedrijven en instellingen te helpen in het oplossen van hun financiële problemen. Bijvoorbeeld is van marktkooplieden (die in de non-foodsector zich niet met hun kraam mogen vertonen) de door staanplaatsen opgebouwde schulden kwijt gescholden, int men ook de BIZ-gelden niet en geeft de gemeente op allerlei andere manieren uitstel van vereiste betalingen.

Accountants

Om de ambtelijke organisatie enigszins te ontlasten is de hulp ingeroepen van een extern accountantskantoor. Er bestaat volgens Gordon contact tussen de gemeente en banken. De gemeente wil naar haar zeggen zowel het lokale MKB als het internationale bedrijfsleven steunen, waarvoor de regelingen van het kabinet voortdurend veranderen.

Intussen gelden in Amstelveen al ruimere winkeltijden en geldt nu een gedoogbeleid wat de zogenoemde ‘venstertijden’ betreft, de tijdstippen waarop het is toegestaan supermarkten te bevoorraden.

Brancheverenigingen

Overigens verwees Gordon voor het MKB ook naar brancheverenigingen die bedrijven steunen bij het aanvragen van hulp, bijvoorbeeld administratief. Er worden zoveel mogelijk bijvoorbeeld jaarrekeningen over 2019 en begrotingen voor 2020 gevraagd. Het gaat de gemeente primair om het gezond houden van gezonde bedrijven. “Je kunt niet de hele zorgvuldigheid loslaten”, zei Gordon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.