Hoe zit het eigenlijk met lokale ZZP’ers, die naast hun zelfstandige bedrijfje ook een parttime baan hebben om hun inkomen aan te vullen? Dat wil raadslid Percy de Robles van Senioren Belangen Amstelveen (SBA) weten via schriftelijke vragen aan B&W.

Percy de Robles

Hij vraagt onder meer of het mogelijk is als gemeente maatwerk te leveren voor deze groep. En of zich daaruit al mensen met hun problemen tot de gemeente hebben gewend en hoeveel. Volgens landelijke regelingen worden die ZZP’ers eigenlijk niet geholpen, zegt De Robles. Maar hij wil wel eens weten hoe dat in Amstelveen gebeurt, waar men tenslotte een lokaal noodfonds heeft voor bijdragen bovenop de landelijke hulp.

Bijstand

Door de aanvulling van het inkomen door de parttimebaan komen zij vaak niet in aanmerking voor bijvoorbeeld huursubsidie.  Maar ook de huur en de hypotheek gaan door in de coronatijd. “Zij komen niet in aanmerking voor de aanvulling van het Rijk, want hun inkomen is op bijstandsniveau”, constateert De Robles. “Maar hun huur of hypotheek blijft hetzelfde, net als andere vaste lasten. Huursubsidie aanvragen kan alleen als men in de sociale sector huurt.”

Klem

Voor hun bedrijf kan overigens een lening van 4.000 euro worden gevaagd, maar die moet terug betaald gaan worden, constateert SBA. “Als zij nu al weten dat dat niet of moeilijk gaat lukken na de crisis, zitten deze bewoners aardig klem. Zij hebben de keuze: Nu in de financiële problemen, of na de crisis, als ze terug moeten betalen. Na de crisis zal de economie op moeten krabbelen. Niet al deze ZZP’ers zullen direct weer aan de slag kunnen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.