Dit jaar kon de verjaardag niet worden gevoerd. Het Financieel Café XXL in wijkcentrum Alleman bestaat 4 jaar. Maar het coronavirus was dit jaar de tegenstander. Maar juist door dat virus werden financiën een ingewikkeld onderwerp. “Denk aan aangifte voor de belastingen, ZZP’ers zonder werk, regelingen die van de overheden komen et cetera”, zegt de organisatie. Daarom wordt eigenlijk het vierjarige bestaan gevierd met zoveel mogelijk informatie op de faceboekpagina https://www.facebook.com/financieelcafeXXL. Men kan ook op de website kijken: www.participe-amstelland.nu/financieelcafe

In 2016 ging in Alleman het eerste Financieel Café XXL open, een initiatief van Participe Amstelland en Humanitas Thuisadministratie. Het bleek niet alleen een plek waar professionals antwoorden gaven op financiële vragen maar ook een mooie ontmoetingsplek, waar ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en buurtbewoners zich samen inzetten om ook de armoedeproblematiek aan te pakken. Ook is er elke week in wijkcentrum Alleman een consulent van het Amstelveen Loket van de gemeente, met kennis van de gemeentelijke regelingen, werk en inkomen en bijzondere bijstand. Een jaar geleden volgde een tweede Financieel Café XXL, in Ontmoetingscentrum De Meent.

Geldzaken

Het Financieel Café XXL is open voor wijkbewoners die vragen hebben over geldzaken of orde willen scheppen in hun financiële situatie. Het is een laagdrempelige wijkvoorziening met een informele sfeer en daardoor dichtbij de bewoners. Men kan er terecht voor incidentele ondersteuning bij het vinden van de weg in de samenleving op het gebied van privéfinanciën en -administratie. En om andere wijkbewoners te ontmoeten dus.

Onder het genot van een kop koffie of thee kunnen zij met elkaar in gesprek gaan over hoe het is om bijvoorbeeld rond te komen van een laag inkomen en elkaar bruikbare tips te geven op het gebied van voordelig en goed eten, goedkope maar leuke uitjes met het gezin en nog veel meer.

Ingewikkeld

Financiële of administratieve zaken kunnen soms best ingewikkeld zijn’, beseft Participe. “Door omstandigheden kan het gebeuren dat men even het overzicht kwijtraakt. Het invullen van een formulier kan dan al lijken op het beklimmen van een berg. Gelukkig is er dan het Financieel Café.”

Inmiddels is corporatie Eigen Haard afwisselend bij Alleman en De Meent aanwezig voor vragen over huurachterstand. In Amstelland zijn er naast Amstelveen ook in Aalsmeer, Duivendrecht en Uithoorn (Uithoorn voor Elkaar) regelmatig Financiële Cafés.

Op de foto de viering van de derde verjaardag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.