De gemeenteraad wil verbetering van de schuldhulpverlening en neemt daartoe de aanbevelingen van zijn Rekenkamercommissie, een adviesorgaan van de raad, over. Eerder zeiden B&W dat ook te doen, maar er bleek toch licht te bestaan tussen wat dat college en de gemeenteraad wil.

B&W zeiden bijvoorbeeld dat de Rekenkamer in een rapport de gemeentelijke hulp aan schuldenaren ‘goed’ vond, terwijl er in werkelijkheid staat dat de gemeente een ‘goed gevoel’ erover heeft. Zodat de raad nu, na B&W en de Rekenkamer zelf, met een eigen persbericht komt. Degenen die zich met schuldhulp bezig houden gaan kennelijk meer op hun gevoel af dan op feiten, constateerde de Rekenkamercommissie.

Tot een eigen persbericht van de gemeenteraad werd dus in een vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving op 26 februari besloten. Bijna twee weken later, een dag voor de raadsvergadering, ligt dat er nu.

De Rekenkamercommissie geeft onder meer antwoord op de vraag wat het gemeentelijke beleid nou echt inhoudt en hoe het wordt uitgevoerd door ambtenaren, onder toezicht van B&W. In het geval van de schuldhulpverlening is aanpassing nodig, vindt de gemeenteraad.

Geen inzicht

Uit het Rekenkameronderzoek bleek namelijk dat er geen inzicht is in de in- en uitstroom van cliënten, het slagingspercentage van de schuldhulpverleningstrajecten en in hoeverre er sprake is van recidive. “De gemeenteraad kan zonder die gegevens niet controleren of het beleid effectief is en goed wordt uitgevoerd door het college van B&W. De raad wil dan ook dat de registratie van de schuldhulpverleningstrajecten wordt verbeterd”, zegt de raad naar aanleiding van de discussie over het rapport in de raadscommissie.

ZZP

Er moet volgens de gemeenteraad, zo viel in de raadscommissie van twee weken geleden te beluisteren, meer aandacht komen voor de doelgroepen die nu buiten de boot vallen, zoals ZZP-ers. Daarover komt de ChristenUnie, gesteund door VVD en AVA, met een motie. De hulp moet volgens de raad gelden voor alle zelfstandige en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en voor jongeren. Daarnaast vindt hij dat bij schuldhulpverlening vaker het saneringskrediet moet worden ingezet. Kritiek was er verder vooral op allerlei bewindvoerders, van wie er vele slecht werk leveren voor torenhoge vergoedingen.  “In feite kan iedereen zich bewindvoerder noemen en als zodanig aan de slag gaan”, zei de SP. De gemeente moet daarom serieus de mogelijkheid onder ogen zien bewindvoering in eigen beheer aan te bieden, vindt de raad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.