Met veertig nieuwe nestkasten gaat de gemeente de opmars van de eikenprocessierups, als die zich in 2020 voordoet zoals vorig jaar, te lijf. De nestkasten voor vogels komen op plekken waar veel eikenprocessierupsen voorkomen, zoals bij eikenbomen. Vogels en insecten zijn namelijk natuurlijke vijanden van de rups.

In het najaar zijn ook veel bloembollen geplant om insecten te lokken die eitjes en larven van de rups eten. Vogels zoals de kool-, en pimpelmees, spreeuw en boomklever eten de rups graag en ontwikkelden ingenieuze manieren om de rups te ontdoen van zijn brandharen. Koolmeesjongen eten meer dan 60 rupsen per dag. De gemeente denkt, door nu al maatregelen te nemen, te zorgen voor natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups, naast die via nesten te fixeren en weg te zuigen.

Bloembollenrecord

Nog nooit eerder zijn er zoveel bloembollen in Amstelveen geplant als het afgelopen jaar. Meer dan 650.000 op zichtbare locaties verspreid door de stad. Ze geven al in het vroege voorjaar stuifmeel en nectar af en trekken zo de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan, zoals sluipwespen en gaasvliegen. Samen met de bloem- en kruidenrijke bermen zorgen de bloembollen voor een goed evenwicht in de biodiversiteit van de stad. Biologen schatten in dat het stimuleren van biodiversiteit rond eikenbomen op termijn mogelijk kan leiden tot 85 procent minder eikenprocessierupsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.