Niet meer min of meer uitsluitend zijn wijkcentra de speerpunten van ontmoeting tussen inwoners. Wethouder Marijn van Ballegooijen van Welzijn wil het breder trekken, zei hij al tegen een groepje raadsleden. Hoe de samenleving van een steeds internationaler wordende stad daar zelf over denkt mogen de inwoners tijdens zogenoemde stadsgesprekken komen vertellen. Donderdag vond er een plaats in P60, waar 140 burgers heen kwamen. ‘Kleurrijk ontmoeten’ heette die meeting, waar onder anderen burgemeester Tjapko Poppens sprak.

Dat gesprek ging over de invloed van de groeiende diversiteit in Amstelveen op die samenleving.  Behalve de verrijking, waarover de gemeente het bij voorkeur heeft, brengt de internationalisering ook knelpunten met zich mee.

Meestal buitenlanders

Volgens de gemeente voelde bijna negentig procent van de in P60 aanwezigen zich thuis in de stad. Maar er was een minderheid (40%) uit Nederland. De meesten (ongeveer 60%) kwamen uit het buitenland. De ongeveer 140 aanwezigen vertegenwoordigden meer dan 30 verschillende nationaliteiten.

Knelpunten

Een van de knelpunten betreft de druk op de woningmarkt, die voor minima op slot zit en voor expats toch ook moeizamer wordt, hoeveel die doorgaans veel geld kunnen betalen. De druk op de woningmarkt neemt nog steeds toe en daar maakte men zich wel zorgen over. Ook over de snel wisselende bewoning in sommige panden, waardoor mensen elkaar niet meer kennen en contacten vluchtiger worden.

Volgens de gemeente zei meer dan driekwart van de aanwezigen goed contact met de buren te hebben, hoewel dat dan weer strijdig is met de toenemende internationalisering, omdat contact krijgen met mensen met een andere achtergrond door de taak vaak lastig is.

Praten

Burgemeester Tjapko Poppens zegt terug te kijken op een geslaagde bijeenkomst en veel persoonlijke verhalen te hebben gehoord, volgens hem de kern van ontmoeten. “Als je met elkaar praat, krijg je begrip voor elkaars achtergrond en cultuur. Dan kom je nader tot elkaar. Onbekend maakt onbemind, zoals een deelnemer zei.”

De gemeente gaat we met de input van het gesprek aan de slag. Maar daarbij gaat het vooral om de dienstverlening van de gemeente aan internationals.

 Motie

Aanleiding voor het gesprek was de Motie Kleurrijk Ontmoeten van de gemeenteraad, waarin werd gezegd dat door internationalisering mogelijk de behoefte ontstaat. De gemeente slaat mogelijk weer aan het organiseren, van daarop gerichte activiteiten. Wie ook wil meepraten daarover kan deelnemen aan stadsgesprekken op woensdag 4 maart in de Amsteltuin (Langs de Akker 5) en op dinsdag 10 maart De Bolder (Groenhof 140). De meetings beginnen om 19.30 uur.

1 REACTIE

  1. Wat betreft de knelpunten.
    – Het gaat hier niet enkel om de minima, maar voor alle woningen tot €1000,—, waar nog een klein gezin in kan. Door dit woningbeleid krijg je ook totaal geen contact met de verschillende maatschappelijke lagen in de maatschappij, wat mij ook een manco lijkt.
    – De indruk die is ontstaan bij een groot gedeelte van de oorspronkelijke Amstelveners dat de gemeente alles doet voor de internationals ( lees expats) en te weinig voor de oorspronkelijke bevolking.
    – “ Het goed kunnen opschieten met de buren”. Zijn daar criteria voor? Misschien moet de gemeente daar eens een enquête voor maken? Het lijkt mij dat daar dan toch wel puntjes ter verbetering uit kunnen komen, zoals burenhulp , echte contacten , kennis van taal en de hier geldende omgangsvormen enz. Mijn idee is namelijk toch dat elke bevolkingsgroep min of meer in zijn eigen “bubble” leeft, m.n. de mannen. De vrouwen wat minder omdat zij via de kinderen en hun school nog wel eens contacten hebben met andere groepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.