In verband met de verbreding van de A9 worden vijf iepen aan de Keizer Karelweg verwijderd. Van de achttien die er staan, komen de overige dertien op termijn langs de Beneluxbaan te staan, bij de kruispunten Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan van de nieuwe Amstelveenlijn.

“Dertien van de achttien iepen zijn geschikt voor verplanting,” zegt wethouder Groen Floor Gordon. “Dat komt omdat die ver genoeg uit elkaar staan en er geen struiken onder groeien. Zo blijven de wortels vrij en kunnen we de bomen met kluit en al uit de grond halen.” De andere vijf, direct langs de A9, staan vooral in bosplantsoen en hun wortels zijn zo met elkaar vergroeid dat de kluiten  niet goed uit te steken.

Kalkbranderij

Voorlopig gebeurt er men de dertien wel te verplanten bomen nog niets. Die gaan eerst naar een terrein aan de Kalkbranderij. De Nationale Bomenbank, gespecialiseerd in boomverplanting en boomverzorging, schept ze uit de plantvakken, laadt ze op een trailer en breng te daarheen.

Bij de Kalkbranderij worden de iepen tijdelijk opgeslagen tot de locatie langs de Beneluxbaan gereed is. De gemeente haalt op het terrein het gras weg en zet de bomen op terpjes met stevige palen erbij.

Extra liefde 

De Nationale Bomenbank vertroetelt de bomen het komende half jaar, want een boom die net is verplant heeft altijd wat extra liefde nodig. Doordat de bomen op terpjes staan hoeven ze bij de tweede verplaatsing niet weer te worden vrij gestoken en worden ze met een trailer naar hun nieuwe locatie vervoerd. De aanplant van bomen en struiken is seizoensgebonden en kan starten na oplevering van de aannemer. De gemeente verwacht tussen november 2020 en maart 2021 te kunnen starten met de aanplant langs de Amstelveenlijn. Met het inzaaien van bermen, bloemenweides en gazons hoopt zij eerder te kunnen starten. Ook dit is seizoensgebonden.

Nachtwerk

Het verplanten van de iepen vindt vanwege de verkeersveiligheid in de nacht plaats. Aannemer Veenix van de A9 verwijderd op hetzelfde moment bomen en struiken langs de Keizer Karelweg in de omgeving van de op- en afritten van de A9. Omwonenden ontvangen hierover een brief van Rijkswaterstaat. De werkzaamheden zijn voor volgende week gepland (de week van 2 maart).

“Alle verwijderde bomen in Amstelveen worden door Rijkswaterstaat gecompenseerd”, zegt een woordvoerster van de gemeente. “Wegens de kennis binnen de gemeente gaan wij zelf over de aanplant hiervan. Hiervoor volgt nog een beplantingsplan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.