De dansvoorstelling voor iedereen die ouder is dan 4 jaar ‘de Ontspoking’ is zondag 1 maart te zien in Schouwburg Amstelveen. De voorstelling over ongenode geesten wordt verzorgd door dansgezelschap de Stilte. Het viert dit jaar haar 25 jarig jubileum en maakt voorstellingen speciaal voor kinderen.

De voorstelling is een muzikale samenwerking met multi-instrumentalist Martin Fondse en zangeressen Anna Serierse, Marit van der Lei en Sanne Rambags. Het verhaal gaat over een merkwaardig heerschap dat bij thuiskomst zijn huis bevolkt vindt met spoken. Het probleem is dat hij dat zelf niet weet. In een kat-en-muisspel van mens en spook wordt zijn wereld overhoop gehaald. In ‘de Ontspoking’ presenteren zich vier dansers, drie zangeressen en een multi-instrumentalist op het podium. Het is een ironische, woordeloze presentatie van dans en muziek.

Muziek en dans

Met de missie dat kinderen recht hebben op dans van het hoogste niveau heeft de Stilte zich ontwikkeld tot een volwaardige pleitbezorger van kunst voor kinderen. Muziek mag daarbij niet achterblijven.

Jubileum

De Stilte bestaat dus 25 jaar. Tot heden gaf het gezelschap ruim 5.500 voorstellingen en meer dan 12.000 workshops. Dit seizoen verwelkomt het de miljoenste bezoeker. Sinds de start in 1994 beleefden 57 producties een première. De Stilte is uitgegroeid tot een wereldspeler in de jeugddans. Van 2006 tot nu bezocht het gezelschap 40 landen op vijf continenten.

Geschiedenis

In 1994 is de Stilte ontstaan. Zonder ophef, zonder geld, zonder netwerk en met Breda als standplaats. Met de kop ‘Dans is de poëzie van het theater’ werd de geboorte wereldkundig gemaakt. De behoefte te creëren vanuit een optimistisch wereldbeeld bracht in 1995 kinderen in het vizier.

In het voorjaar van 1997 bood de gemeente Breda het gezelschap een gymzaal in een schoolgebouw aan. Het streven was een ´smid op de hoek´ te zijn, een herkenbare plek, toegankelijk en vertrouwd voor iedereen, vooral kinderen. In 2000 werd een eigen theater geopend door Hans Snoek, oprichtster dan Scapino en fan van kinderen.

Tegen de stroom in wist het gezelschap te groeien en op basis van loyaliteit werd een organisatie opgebouwd. In 2001 achtten de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant de Stilte van belang voor de regio en maakten zij structureel subsidie vrij. Uit eigen middelen werd in 2007 een tweede dansstudio gerealiseerd. In 2009 werd de Stilte als enige nieuwkomer opgenomen in de Basisinfrastructuur. Loyaliteit maakte plaats voor professionalisering, groei en innovatie. Vanaf 2013 is het gezelschap opgenomen in de Meerjarenregeling van het Fonds Podiumkunsten.

Foto: Hans Gerritsen 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.