Grote windmolens voor het opwekken van energie zijn niet optimaal populair in Amstelveen. Het was maar een van de conclusies die viel te trekken aan het einde van de maandagavond gehouden bijeenkomst over energietransitie in het raadhuis, waar wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid bij was. Verder waren er – naast een handjevol inwoners en ondernemers –  vooral ambtenaren en raadsleden. In totaal zo’n 35 mensen.

Kleine windmolens voor privégebruik lijken het beter te doen of te gaan doen. Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) wees in dat verband op de lokale ondernemer Koudijs, uitgeroepen tot ondernemer van het jaar, die dergelijke stroom-opwekkende installaties verkoopt.

30 regio’s

De avond was er eigenlijk een in het kader van de nationale aanpak van energietransitie. Heel het land is in dertig zogenoemde energieregio’s verdeeld, waarvan twee Noord-Hollandse (Noord en Zuid). Amstelveen en heel Amstelland horen bij de Regio Noord-Holland Noord. Maar er zijn ook enorm veel woningen nodig en waar een woning staat, kan een windmolen het wel vergeten. Die twee belangen schuren, gaf ook regiomanager Art den Boer toe.

Ongeloof

Toch kon men in groepen praten over of er nu zonnepanelen of windmolens moeten komen en wáár dan wel. Wat dat laatste betreft bleef men op de kaart schuiven. “Ik geloof niet zo in wind voor Amstelveen”, zei iemand. Hij leek veel medestanders te hebben. Maar intussen leveren windmolens véél meer energie op dan zonnepanelen. “Twee windmolens zijn ongeveer gelijk aan 24.000 panelen”, wist iemand. Men dacht aan het plaatsen van windmolens in de Bovenkerkerpolder. “Maar dat is een stiltegebied”, waarschuwde Wil Roode van de SP, die overigens even langs kwam, omdat zij voor een meeting over jeugdzorg toch in het raadhuis was. Verder ontbrak zowel die fractie als GroenLinks. Overigens lijkt zowel in de polder als elders in Amstelveen Schiphol de bouw van hoge windmolens parten te spelen.

Taak

Landelijk wordt straks bepaald in hoeverre men straks per regio een taakstelling krijgt om de doelen in de energietransitie te halen. Het gaat, wist de verder geen rol in de discussie hebbende wethouder, om duurzame opwekking. En daarin staat Amstelveen tot nu toe niet hoog genoteerd op de lijst, voegde zij er aan toe. “Dat moet flink omhoog”, wist zij. Maar hoe dan? Over die vraag ging de bijeenkomst en waren de meningen verdeeld. De vraag is trouwens of de opgetelde regio’s de doelstellingen voor het land in 2050 halen. “Avonden als deze zijn er om met inwoners, ondernemers en natuur- en milieuorganisaties te praten”, zei De Boer. Er moet tenslotte een regionaal en dus ook Amstelveens aanbod komen, in de zin van: Dit is wat hier kan worden opgewekt. En daarbij moeten de lokale krachten worden gebundeld, luidde een van de scenario’s.

Ingewikkeld

Het ging vooral om zoeken wat een geschikte locatie voor windmolens zou zijn. Het bleef schuiven op de kaarten. Die van  anderhalve meter voor voornamelijk privé gebruik zijn mogelijk een goed alternatief, dachten sommigen. En zonneweides? Per 2,5 hectare zijn die goed voor de elektriciteitsvraag van 681 huishoudens. “Het is een ingewikkelde opgave”, verzuchtte Floor Gordon aan het einde van de bijeenkomst. “We hebben hier in Amstelveen veel no-go area’s. Maar als we helemaal niks doen, komen we er niet. Er volgen gesprekken in de gemeenteraad. Er komt in juli een conceptvisie op energie, waarna dat de inspraak in gaat, zodat inwoners zich erover kunnen uitspreken.

1 REACTIE

  1. Windmolens en Amstelveen is natuurlijk een non-issue. Daar is hier geen plaats voor! Dus ronduit verspilde tijd van die ambtenaren en politici. Ga eerst eens werken aan zonnepanelen. Daar kun je in Amstelveen nog heel wat mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.