Eindelijk heeft de burgemeester maandag het drugspand aan de Koen van Oosterwijklaan 50 voor drie maanden laten sluiten. Actief voor Amstelveen stelde daarover eerder schriftelijke vragen, omdat omwonenden zich – evenals de fractie – grote zorgen maakten over hun veiligheid.

Donderdag 30 januari hield de politie een uit de woning komende man aan die een handelshoeveelheid harddrugs bij zich had. Vervolgens werd de woning doorzocht en de politie heeft vastgesteld dat die wordt gebruikt voor drugshandel. Bij omwonenden was dat allang bekend, maar de burgemeester ging eerder met de bewoners praten in een poging de ontstane onrust weg te nemen. De bewoonster van het pand kreeg toen een waarschuwing, maar dat leidde blijkbaar niet tot enige verbetering en de burgemeester heeft wegens het met de Opiumwet (wet Damocles) strijdige gebruik het huis gesloten.

Overlast

Buurtbewoners zijn hiervan op de hoogte gebracht. Zij hebben al geruime tijd overlast van een bewoonster aan de Koen van Oosterwijklaan en de bezoekers aan het pand, zegt de gemeente nu.

Onlangs kreeg de bewoonster een formele waarschuwing op grond van de Wet aanpak woonoverlast en een regelmatige bezoeker van de woning een gebiedsverbod. Daarnaast surveilleren handhavers van de gemeente en politie veelvuldig in de wijk en zijn zij in gesprek met buurtbewoners. Zij houden de buurtbewoners op de hoogte van eventuele vervolgstappen. De gemeente verwacht dat met deze maatregelen de rust in de buurt voor de komende tijd terugkeert.

Koffie

Eindelijk actie, is ook min of meet de reactie van fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA). Die meldde eerder dat de politie er soms zelfs met fors geweld binnenviel, waarbij eens de voordeur ontzet is en niet meer open of dicht kan. “Consequentie daarvan  is dat de bezoekers, die zeker niet op de koffie komen, nu achterom het huis binnen komen,” schreef hij bij zijn vragen.

Onveilig

De bewoners van de Koen van Oosterwijklaan moeten als eigenaren van de woningen ten behoeve van het drugspand overpad verlenen. Volgens AVA leidt dat tot een zeer onoverzichtelijke en onveilige situatie.

Bewoners durfden volgens hem in de avond uit angst niet meer alleen de hond uit te laten of zich op straat te vertonen. Ook zou een bewoner van de laan met de dood zijn bedreigd, waarna de politie de bewoonster en een bezoeker van nummer 50 meenam naar het bureau. “Om hen vervolgens na een paar uur weer te laten gaan”, zei Becker.

Buurtregisseur

Bij het overleg met de buurt-regisseur werden toezeggingen gedaan om de veiligheid in deze laan te herstellen en o.a. cameratoezicht beloofd. Voor de bewoners was de maat meer dan vol en zij eisten onmiddellijke sluiting van dit (drugs)pand. Dat is nu tenslotte dus gebeurd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.