Hoe gaat het nu verder met de geplande stadsvernieuwing, vroeg PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer zich vorige week in een raadscommissie over het verdelen van de opbrengst van Eneco-aandelen af. Tot nu toe lijkt die vernieuwing alleen tot klachten in de sociale huursector te leiden. Om ook suggesties van inwoners te krijgen over het onderwerp houdt haar partij vrijdag 7 februari (17.00 tot 19.00 uur) een ‘ideeënborrel’ met Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, in Il Caffè, Uilenstede 346.

Dat er plannen voor stadsvernieuwing gemaakt moesten worden besloot de Amstelveense Gemeenteraad in november. Daaronder wordt dan grootschalig opknappen van verouderde wijken verstaan, waarvoor miljoenen zijn gereserveerd. Maar woningcorporatie Eigen Haard maakt bijvoorbeeld plannen voor sloop en nieuwbouw van verouderde appartementen in de Lindenlaan. Er komen daar volgens haar plannen meer flats terug dan er verdwijnen, maar lang niet allemaal in de sociale huursector. ‘Door dit alles is veel onrust ontstaan’, constateert de PvdA, die zegt met zowel deskundigen als betrokkenen en andere geïnteresseerden in gesprek te willen gaan over de manier waarop stadsvernieuwing aangepakt moet worden.

Ingrijpend

Arnout van den Bosch (PvdA)

Die kan wel de verbetering van een wijk betekenen, maar is ook heel ingrijpend voor bewoners, weet partij. Zij zegt samen met Amstelveners een goede balans te willen vinden. Maar zij weet kennelijk ook dat woningcorporaties er – als verhuurder en eigenaar van veel appartementen – een belangrijke rol in spelen. En daarover was vorig jaar veel te doen, zoals de klacht van bewoners over gebrekkige communicatie. “Woningcorporaties én politiek moeten in gesprek met de bewoners”, vindt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. “Alleen zo kan stadsvernieuwing een succes worden.”

Draagvlak

Een eerste test-case is wat hem betreft het project Lindenlaan, in de wijk Keizer Karelpark. Daar wil woningcorporatie Eigen Haard bestaande flats slopen en vervangen door nieuwbouw, omdat de door bewoners gewenste renovatie te duur zou zijn. Bewoners klaagden daarover, onder meer bij de recente vergadering van raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur; diverse insprekers getuigden daar van hun onvrede over de gang van zaken. De corporatie heeft zolang gewacht met achterstallig onderhoud dat renovatie nu de enige oplossing lijkt, constateerde men. Maar zij willen hun huis niet uit en hadden ook kritiek op de gebrekkige communicatie. “Eigen Haard is een belangrijke partner, maar dan moet wel haar huiswerk doen”, zegt Van den Bosch.  “Zonder draagvlak bij bewoners lukt het niet.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.