Ook in Amstelveen blijft het oversluiten van hypotheken populair, meldt franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker. In heel Nederland nam vorig jaar het aantal dat het deed toe met bijna een derde (30%) ten opzichte van 2018.  Driekwart van de huizenkopers nam een hypotheek van 20 jaar, een langere periode dan voorheen. Het aantal dat voor dertig jaar koos steeg van 9 naar 24 procent.

De hypotheekrente is het afgelopen jaar verder gedaald, waardoor oversluiten nog steeds populair is. In december 2018 was de rentevaste periode van 20 jaar met NHG gemiddeld nog 2,5 procent. Inmiddels is deze gemiddelde hypotheekrente gedaald naar 1,68 procent, een verschil van 0,82 procent. Ook de rentevaste periode van 30 jaar met NHG laat een flinke daling zien van 2,94 procent eind 2018 naar 2,08 procent eind 2019.

Voorkeur

Er is volgens onderzoek van de Hypotheker ook een verschuiving zichtbaar in de voorkeur voor een langlopende rentevaste periode. Vijf jaar geleden koos een kwart van de huizenkopers voor een rentevaste periode van 20 jaar, in 2019 gold dat voor 46 procent waardoor de 20-jaars rente het meest populair werd.

Verduurzaming woning

Oversluiten is vooral interessant als de rentevaste periode binnen korte tijd afloopt. Bij het aflopen van de rentevaste periode kan zelfs boetevrij worden overgesloten. Vanwege de oververhitte woningmarkt kiezen huizenbezitters er vaker voor om niet te verhuizen maar te investeren in de eigen woning. Oversluiten kan gunstig zijn als je de hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing of het verduurzamen van de woning. Zo biedt een lagere rente en een eventuele overwaarde op de woning wellicht meer mogelijkheden om extra te financieren waardoor een gedeelte gebruikt kan worden voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen of het verbouwen van de huidige woning. Lees hier meer over de Hypotheek Index en bekijk hier de infographic.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.