Kunstwerk ‘Der Bogen’ van wijlen Armando, in de volksmond ‘de drol’ genoemd, verdwijnt van het Stadsplein. Bij de fontein, waar het stond, komen de gekleurde banken van Jan Snoeck. ‘Der Bogen’ gaat naar de Stadstuinen. Daaraan ligt een online stemming van Amstelveners ten grondslag.

Volgens de gemeente vond een meerderheid van 53 procent (ongeveer 900 inwoners) de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan beste locatie voor Der Bogen. De banken van Jan Snoeck stonden op het voormalige Plein 1960. In totaal stemden 1700 Amstelveners voor hun favoriete plek voor het beeld van Armando.

Banken 

De drie kleurrijke keramiek banken en ‘bokkesprongpaaltjes’ van Jan Snoeck moesten jaren geleden wijken voor renovatiewerkzaamheden. “Bewoners vroegen of zij kunnen terugkeren in de openbare ruimte en daar geven we natuurlijk graag gehoor aan”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst, cultuur, Stadshart). “De Amstelveners hebben ervoor gekozen Der Bogen te verplaatsen en wij denken dat deze kindvriendelijke kunstwerken een waardige vervanging zijn. Veel inwoners hebben herinneringen aan deze banken. Het zou mooi zijn als nieuwe generaties nieuwe herinneringen kunnen maken.”

De Armando Stichting heeft aangegeven de nieuwe locatie zeer geschikt te vinden voor Der Bogen en stemt ermee in. Volgens wethouder Raat krijgt het kunstwerk nu een plek waar het meer tot zijn recht komt. Dat kan overigens pas worden verplaatst als de geplande renovatie van de Stadstuinen is afgerond. Daarna kunnen de banken van Jan Snoeck bij de fontein worden geplaatst. Het streven is dit nog voor zomer te doen.

Commissie

Inwoners konden niet lukraak voor een nieuwe plek voor Der Bogen kiezen.  Een commissie Beeldende Kunst kwam met drie nominaties. Dat waren alternatieve locaties die volgens commissieleden jet best waren. Behalve de nieuwe ingang van de Stadstuinen kwamen de overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 procent van de stemmen) en een grasveldtrede in de Stadstuinen (13 procent van de stemmen) in aanmerking. Elf procent koos ervoor het kunstwerk te laten staan op het Stadsplein.

Er waren ook Amstelveners die vonden dat het kunstwerk op de huidige locatie in het groen worden gezet, maar dit is niet mogelijk in verband met de vrijdagmarkt. En er waren er die vonden dat ‘de drol’ voorgoed moest verdwijnen en niet op een andere plek tergkeren. “Of we dit nu willen of niet, dit is niet mogelijk”, zegt wethouder Raat. “De gemeente en Armando hebben in 2014 een contract ondertekend over het toen nog te maken kunstwerk. Hierin staat onder meer dat de gemeente het kunstwerk alleen mag afbreken in overleg met de kunstenaar.”

 

7 REACTIES

  1. Goh, ik wist zelfs niet dat er een verkiezing, stemming, referendum, peiling of volksraadpleging was. Maar ‘de Amstelveners’ hebben nu dus gekozen. Prima hoor. Van mij had dat ding mogen blijven. De wethouder van Hobby en Lobby heeft echter iets anders bedacht wat straks weer verwijderd kan worden.

  2. Wist u dat niet? Dan moet iemand op 3 december meerdere keren misbruik hebben gemaakt van uw pseudoniem bij de reacties op het stuk van de heer Bos over de peiling.

  3. Je hebt gelijk, Brutus. Het stond toen inderdaad in de eerste zin van JB’s artikel (zie ik nu) maar het ging in de lange discussie en ook daarna niet meer over een volksraadpleging. Die heeft nu dus 900 vóór stemmers opgeleverd. Big deal.

  4. Der Bogen wordt met behulp van de ‘stem des volks’ verplaatst naar een leuke groene omgeving, buiten het zicht van de Stadspleinbezoekers, en straks onopvallend als de bomen in de Stadstuinen volgroeid zijn. Hebben ze dat ook weer geregeld bij de gemeente. Lekker gewerkt jongens!

  5. Dat de Armando Stichting daarmee akkoord is gegaan vind ik overigens wel opvallend, maar misschien komt dat omdat het bestuur zelf niet Amstelveen woont. Der Bogen was immers bedoeld als een ‘robuuste monumentaal kunstwerk’ dat het Stadsplein als het ware zou breken. Dat je het dan volgens het contract wel mag verplaatsen, maar niet mag afbreken zonder overleg met de (inmiddels overleden) kunstenaar komt mij dan ook nogal tegenstrijdig over.

    Nog iemand benieuwd naar het prijskaartje van de verplaatsing of speelt dat opeens geen rol meer?

  6. Volgens de wethouder van Belangenbehartiging en Vriendjespolitiek komt straks de Drol meer tot zijn recht als hij onopvallend tussen volgroeide bomen van een hondenuitlaatparkje staat. Daarmee ben ik het van harte eens als was ik inmiddels gewend aan zijn aanwezigheid op het Stadsplein.

  7. Die dingen van Jan Snoeck vind ik veel leuker als dat beeld van Armando op die plaats, al hadden ze die bankjes best op een prominentere plaats mogen zetten en niet vlak langs die fontein, waar ze volgens mij als de wind uit de verkeerde hoek waait hartstikke glad worden en kinderen daar gemeen over kunnen uitglijden. Waarom niet rondom dat klimrek gezet? Maar ja in Amstelveen moet alles nu eenmaal wijken voor commerciële belangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.