Zowel GroenLinks als de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen in de gemeenteraad wijst er op zich al eerder voorstander te hebben bepleit van een verbod op het afsteken door consumenten van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De enige andere lokale partij, Actief voor Amstelveen (AVA), zegt daarover pas eind van de maand een besluit te nemen. Die partij zit in een lastig parket, omdat zij in de raadscommissie Burgers en Samenleving wordt vertegenwoordigd door Gonnie van Rietschoten van de vuurwerk verkopende tweewielerzaak Van Rietschoten aan het Keizer Karelplein.

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

GroenLinks Amstelveen zegt van de jaarwisseling weer een feest voor iedereen te willen maken en daarom voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren te zijn. “Zodat iedereen, ook bijvoorbeeld ouderen en mensen met huisdieren weer van de jaarwisseling en de periode daarvoor kunnen genieten en weer de straat op durven”, zegt fractievoorzitter Martin Kortekaas, die vooral vindt kinderen beschermd moeten worden tegen de risico’s van het afsteken van vuurwerk.

Zwaar

Ruud Kootker

“Dit jaar was ook in Amstelveen steeds meer en steeds zwaarder vuurwerk te horen. En wie is er nog voor de vrije verkoop van vuurwerk als blijkt dat die wordt ingezet als ‘wapen’ tegen hulpverleners en mensen die zich beklagen over het vuurwerk? Steeds meer inwoners begrijpen niet dat dit nog wordt toegestaan. Niet voor niets pleiten zowel artsen als de politie al jarenlang voor een vuurwerkverbod”, constateert hij.

Handhaven

Samen met de SP diende zijn fractie vorig jaar een motie in om van Oud & Nieuw weer een feest te maken en om stapsgewijs te komen tot een mooie nieuwe traditie. Met bijvoorbeeld een centrale professionele lichtshow. Kortekaas: “Gelukkig zijn er steeds meer partijen die het standpunt van GroenLinks steunen en voor een handhaafbaar verbod op verkoop en gebruik zijn. Als daar een meerderheid voor is, dienen wij graag opnieuw een motie in, en dan nu om af te dwingen dat Amstelveen bij de jaarwisseling 2020/2021 vuurwerkvrij is.”

Gonnie van Rietschoten

Overlast

Burgerbelangen Amstelveen zegt in de gemeenteraad geen gewillig oor bij de meerderheid te hebben gevonden voor de aanpak van vuurwerkoverlast. In combinatie met al het geweld en de agressie tegen o.m. hulpverleners. “Het is de taak van de overheid te reguleren”, zegt fractievoorzitter Ruud Kootker. “Als handhaving niet mogelijk is en / of niet effectief  uit te voeren, resteert geen andere oplossing dan het opleggen van een verbod. De technische uitwerking voor een geheel of gedeeltelijk verbod moet uit Den Haag komen. Dat geeft eenheid van beleid. In dat verband wijs ik ook op de oproep vanuit het Genootschap van Burgemeesters, dat een landelijk verbod sterk heeft bepleit. Het helpt overigens niet als landelijke partijen en hun eigen lokale afdelingen niet op 1 lijn liggen.” Met dat laatste doelt hij op de VVD en het CDA, die plaatselijk vóór een verbod en landelijk daartegen zijn.

9 REACTIES

 1. Ik zie het probleem voor AVA niet zo. Dan treedt zij enkel bij de behandeling van dit stuk toch terug en onthoudt zich van stemming. Het valt wel te prijzen van AVA dat er duidelijk wordt gezegd dat dit raadslid belang heeft bij uitkomst van dit te nemen besluit. Je kan dat beslist niet van alle partijen zeggen, zoals bij de afsluiting van de Dorpsstraat van verkeer en het 1 richtingsverkeer van de Ouderkerkerlaan, want hierbij hadden toch diverse kopstukken van D66 en VVD belang bij, aangezien zij diverse horecazaken in dat gebied hebben.

 2. Aan Dhr. Johan Bos duidelijk aangegeven dat de fractie van AVA zich ernstig zorgen maakt over de onacceptabele escalatie van vuurwerk geweld en zich op passende maatregelen bezint. AVA zal in de eerst komende fractievergadering op maandag 27/1 een wel overwogen en zorgvuldig standpunt bepalen betreffende maatregelen om vuurwerkoverlast voor onze inwoners, hulpverleners, milieu en dieren te beperken en of uit te sluiten. Het is stuitend te lezen dat er twijfel bestaat over de integriteit van ons RWN burgerraadslid Gonnie van Rietschoten, omdat deze hier mogelijk een zakelijk belang heeft. Ik hecht er waarde aan te melden dat juist Gonnie van Rietschoten als eerste de fractie melde voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn en dit standpunt, nemen wij mee bij onze besluitvorming. Michel Becker Fractievoorzitter AVA

  • @ hr. Becker & hr.Lechner Toch zou Ik mevr. Van Rietschoten aanraden zich te onthouden aan deelname aan deze discussie. Al zou het maar zijn om alle schijn te vermijden, want het is een feit dat zij een zakelijk belang heeft bij de uitkomst hiervan, maar zo te lezen heeft zij hieraan al deelgenomen. Daarom vind ik het niet handig dat er nu naar buiten wordt gekomen met deze reactie, ook al zal er “ een weloverwogen en zorgvuldig standpunt” worden ingenomen. Ik denk trouwens dat voor de besluitvorming binnen de raad het niet van belang is of AVA voor of tegen stemt, aangezien de coalitie toch als 1 blok stemt en altijd de meerderheid heeft. Zij kan zich in dit geval beter van stemming onthouden, want wat zij ook doet . De schade is toch al aangericht. Ik vind het wel te prijzen , dat u beiden op komt voor een collega. Iets wat je zelden ziet in de politiek.
   Hoogachtend,
   Kees de Groot.

  • 1. Het pleit voor Gonnie van Rietschoten dat zij zo goed een verschil tussen haar zakelijke belangen en haar politieke functie ziet.
   2. Ik merkte op dat het lastig voor de fractie zou zijn, mede omdat – in tegenstelling tot andere partijen – AVA pas aan het einde van de maand beslist.
   3. Van duidelijke zorgen over de escalatie, die mij volgens de heer Michel Becker zouden zijn aangegeven, is mij niets bekend. Ik ontving twee mailtjes met de volgende inhoud: “Goedenavond, op onze eerst komende fractievergadering op 27/1 zullen wij dit bespreken en daarna ons standpunt bepalen en zonodig mededelen.” En (na mijn aandringen): “Alles wat ik zeg zal als mening van AVA gezien worden, dus nog even geduld a.u.b.”
   4.De integriteit van Gonnie van Rietschoten is m.i. geenszins aangetast. Ik heb alleen gezegd dat het voor de fractie ‘lastig’ zou worden. Mevrouw Van Rietschoten is ook onderneemster. Daar is toch niets mis mee?

 3. Ook in Amstelveen gaat men rekening houden met andere mensen, veiligheid, het woonklimaat en het leefmilieu. Dat wordt tijd. Nu nog Schiphol, de A9, het doorgaande autoverkeer en de scooters.

 4. Ben het helemaal eens met Michel Becker, onze fractievoorzitter. Als nou iemand is die integer met deze discussie omgaat, is het Gonnie wel.
  Tim Lechner voorzitter actief voor Amstelveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.