Ongeveer de helft van de 227 ondergrondse containers voor papier en kanton wordt door de gemeente voorzien van de melding: ‘‘Maak uw kartonnen dozen klein en plat’, met een duimpje omhoog. Komende weken wordt die boodschap op de containers geverfd.

Het is een nieuwe poging een einde te maken aan de rotzooi rond de containers, die sinds de introductie van het nieuwe systeem van afvalinzameling, dat vooral is gericht op het scheiden ervan. Behalve dat grote dozen gewoon er naast worden gezet, raken ook containers verstopt doordat men het karton niet klein genoeg maakt. “Wij hopen hiermee het aantal verstopte containers te verminderen”, zegt de gemeente.

 Onderzoek

Met de geschilderde boodschappen wil zij onder de aandacht brengen hoe karton in de ondergrondse container moet worden gegooid. De weerbestendige verf blijft ongeveer 4 tot 6 maanden zitten en kan opnieuw worden aangebracht. Of de tekst enig effect sorteert wordt door de gemeente in de gaten gehouden. “Uit onderzoek bij andere gemeenten blijkt dat zo’n actie gedurende een korte periode meer effect heeft dan bijvoorbeeld een bord of tekst voor altijd”, zegt zij.

3 REACTIES

  1. Zat mensen natuurlijk die te beroerd zijn om dit te doen, maar aan de andere kant. Het vergt heel wat inspanning om sommige kartonnen dozen te scheuren. Dat lukt haast niet , vooral voor de ouderen onder ons. Je moet dan echt met stanleymessen aan de gang.
    Ook zou de gemeente misschien weer eens op grote schaal die stickers van ongeadresseerde reclame moeten gaan verspreiden. Scheelt toch weer een hoop afval /ophalen. Bij mij gaat het namelijk direct bij het oud papier en ik heb ook geen zin om voor zo’n sticker de bus naar het gemeentehuis te nemen. Dit zou de gemeente toch aan moeten spreken in tijden waar ze de mond vol heeft over milieu.

  2. De ingang vd ondergrondse container voor papier en karton moet groter, of er moet een brede sleuf in zodat opgevouwen karton er gemakkelijker ingeschoven kan worden.

    De gemeente moet meer uitgaan van de inwoners en gebruikers. Dit is een structureel probleem, dat verband houdt met de bestuurlijke en ambtelijke cultuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.